Kultura

Počinje Drugi međunarodni festival horova u Herceg Novom

Drugi međunarodni festival horova počeće večeras u Herceg Novom nastupima, kako se navodi, najstarijeg horskog ansambla - Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, kojim diriguje Mihailo Lazarević, na platou ispred Muzičke škole od 19 i 30 časova.
Počinje Drugi međunarodni festival horova u Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

Nakon njih, takođe u revijalnom dijelu predstaviće se profesori Muzičke škole, te hor Srednje muzičke škole iz Trebinja, sa dirigentom Milisavom Sukonjicom.

Počasna gošća Festivala je docentkinja Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu i dirigentica hora „Collegium musicum“ Dragana Jovanović, koja će zvanično otvoriti Festival.

Za glavnu nagradu takmičiće se 13 horova iz regiona: po dva iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije, zatim dječiji i omladinski horovi iz Srbije, hor iz Bosne i Hercegovine, i Ruski hor iz Bara. Takmičarski dio počeće sjutra u 10 časova u Crkvi Svetog Jeronima. U večernjim satima, prije proglašenje rezultata i dodjela diploma, predstaviće se gostujući Mješoviti hor „Gortinija“ iz Đevđelije, Djevojački hor „Vile“ iz Kule i Mješoviti hor „Šumatovac“ iz Aleksinca. Festival se završava u nedjelju ujutru, kada će na platou ispred Muzičke škole od 10 časova nastupiti: Vokalni ansambl „Musica viva“ iz Sombora, hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ iz Knjaževca, Mešani mladinski zbor „Veter“, i Komorni zbor „Krog“ iz Ljubljane.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine dirigenti Jasenka Ostojić Radiković iz Zagreba, Sebastijan Vrhovnik iz Ljubljane i Đorđo Gujot iz Torina.

Međunarodni festival horova organizuju NVO Fortuna i Muzička škola iz Herceg Novog uz podršku TO Herceg Novi i Crkvu Svetog Jeronima.

Portal Analitika