Društvo

Bez svjedoka-saradnika teško je doći do dokaza

Mada se u Crnu Goru sa ratišta u Siriji i Iraku do sada vratilo osam muškaraca, jedna žena i jedna maloljetna đevojčica, procesuiranih slučajeva po Zakonu o učešću crnogorskih državljana na stranim ratištima još nema.
Bez svjedoka-saradnika teško je doći do dokaza
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Pobjede, dva predmeta kojim su obuhvaćene tri osobe u fazi su takozvanog izviđaja, što je djelimično potvrđeno i saopštenjem Specijalnog državnog tužilaštva sredinom marta. U međuvremenu, iz policije na adresu tužilaštva upućeno je još sedam predmeta, ali javnih informacija u kojoj su fazi tužilačke obrade - nema. Nezvanično, većina je u izviđaju; analizira se dokazni materijal i utvrđuje njegova validnost kako bi se u što većem stepenu obezbijedili uslovi za zakonski utemeljenu presudu u eventualnom sudskom postupku. Procesi

U nekim zemljama regiona, s druge strane, aktivno je petnaestak (odvojenih) procesa, a šest presuda je već izrečeno, od čega dvije u Bosni i Hercegovini, dvije na Kosovu, jedna u Makedoniji i jedna u Albaniji.

Većini osuđenih osoba, međutim, nije se sudilo za direktno učešće na sirijskim, iračkim i libijskim ratištima, nego za podstrekivanje, obučavanje ili drugu vrstu logističke potpore potencijalnim džihadistima u zemljama porijekla. Republika Srbija jedina je država u regionu u kojoj su u poodmakloj fazi dva procesa protiv dvojice direktnih učesnika na ISIL- ratištima, terorista „od formata“ koji su čak planirali terorističke akte širih razmjera u Beogradu i Rimu. Riječ je o Feratu Kasumoviću i Abidu Podbićaninu.

Kasumović je na ratištu bio od decembra 2013. godine, sa šerijatskom suprugom Makrifete Šaćiri, maloljetnim sinom i Makrifetinim bratom Fahredinom.

Više puta vraćao se iz Sirije u Srbiju, da bi bio uhapšen tek prošle godine kada se vratio sa porodicom; navodno sa zadatkom da počne sa izvršavanjem terorističkih akcija u Srbiji i Italiji. Insajderi Jednako opasan terorista je i Abid Podbićanin, osnivač furkanskog obučnog i logističkog centra za mlade džihadiste u Novom Pazaru, a dio optužnice ga tereti da je lično na ratište odveo 12 državljana Srbije, od kojih su najmanje dvojica poginuli. On je bio komandant jedne od elitnih i najkrvoločnijih jedinica u Azazu, a kada je grad praktično sravnjen sa zemljom, izmjestio se u tridesetak kilometara udaljeni Alep.

Tada je za svog zamjenika postavio zemljaka Kasumovića. Stručnjaci kažu da za ljude sličnog kova Kasumoviću i Podbićaninu, istražni organi nijesu morali imati previše teškoća tokom pribavljanja dokaznog materijala, ali u većini ostalih slučajeva, bez insajderskih usluga, do željenog cilja, odnosno pravosnažne osuđujuće presude, cijeli lanac državnih institucija i ustanova - od bezbjednosnih službi, policije, pa do tužilaštva - u velikom je riziku. Zato se u Bosni i Hercegovini, naročito u posljednjih godinu dana, sve češće aktiviraju mehanizmi zaštićenog i svjedoka saradnika.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika