Crna hronika

Radojičić tvrdi da nije zloupotrijebio položaj

Bivši predsjednik opštine Nikšić tvrdio je juče u Višem sudu da nije zlouptrijebio službeni položaj kada je tokom 2012. godine prilikom gradnje i opremanja pozorišne sale „Scena 213“ angažovao više izvođača radova, a da prethodno nije raspisao tendere. Ukupna vrijednost radova na izgradnji i opremanju sale „Scena 213“ iznosila je 144.360 eura. Radojičič je pred sutkinjom Suzanom Mugoša naglasio da nije kriv i negirao navode iz optužnice.
Radojičić tvrdi da nije zloupotrijebio položaj
Portal AnalitikaIzvor

“ Sve poslove za ovo pozorište je radio Sekretarijat za sport i službenici za javne nabavke koji su radili pri kabinetu predsjednika opštine. Odlukom Vlade pozorište je prenijeto opštini na korišćenje sve dok nije završena druga sala, a to je do 18. septembra 2012. godine “, kazao je Radojičić. Odgovarajući na pitanje zastupnika optužnice specijalnog tužioca Živka Savovića, optuženi je ispričao da su preko javnih poziva bili ,,poslovi za građevinske i zantaske radove“. - Na izvođenje građevinskih radova bilo je angažovano preduzeće ,,Radulović M3“, a oni su radili i dopunske radove. To je sve išlo preko tendera. Za tehnički opremu za salu je nabavljan dio po dio, a plaćano je onako kako se imalo novca. Što se tiče opreme jedini isporučilac je bila firma iz Pančeva - istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, iz Pančeva su bile dvije firme od kojih je nabavljana oprema.

“ Ne sjećam se kolika je bila vrijednost. Tada nijesmo raspisivali tender i šoping metodu (način sprovođenja javne nabavke), već smo sukcesivno naručivali opremu “, kazao je optuženi. Dodao je i da je Vlada angažovala Branka Baletića koji je bio zadužen da isprati radove. Baletić, kako je objasnio, nije radio javnu nabavku, već je za to bila zadužena službenica Marija Stojanović. - Baletić je samo preporučivao šta treba da se kupi. Ne znam ko je imao kontakt sa tim firmama. Od Vlade smo u junu 2012. godine dobili odluku za renoviranje, a u septembru je trebalo da se otvori na svečanoj sjednici opštine. Ne sjećam se kolika je bila ukupna vrijednost poslova, a znam samo da smo sa Baletićem sklopili dva ugvora, jedan na 2.000 eura, a jedan na 3.000 jer ga je preporučilo Ministarstvo kulture - istakao je Radojičić.

Na pitanje njegovog branioca, advokata Milana Vojinovića koliki je bio budžet za 2012. godinu, on je pojasnio da je bilo oko 30 miliona eura, s tim što se, kako je dodao, za javne nabavke moglo koristiti oko sedam odsto, odnosno oko milion eura.

“Javne nabavke su bile objavljene na portalu i niko se nije žalio. Tadašnji predsjednik Vlade Lukšić i ministar kulture Mićunović bili su upoznati sa tim. Sala je korišćena za bisokop nakon završetka radova “, kazao je Radijičić. On je na pitanje sutkinje Mugoše, kazao da je 8. avgusta ,,Radulović M3“ izabran za izvođača radova, te i da je posao završen 18. septembra.

“Do 5.000 eura po zakonu nije trebalo sačinjavati nikakav ugovor. Što se tiče računa ,,Cinema servisa“ na 8.459 za njega nije bilo ugovora jer se radilo o specijlanoj opremi. Obavijestili su me da se roba može kupiti iako je preko 5.000 eura. Za firmu ,,Ramel“ mogu reći da se radilo o dva posla, jake i slabe struje na iste datume i dva iznosa “,  istakao je Radojičić. Objasnio je da je za građevinski dio rađen projekt i da je to bilo povjereno agenciji za projektovanje i uređenje prostora.

“ Znao sam da je iznos prešao preko onog koji je objavljen u šoping metodi, ali se moralo završiti zbog svečane sjednice opštine. Nama je isiticalo vrijeme i smatrao sam da oni treba to da završe “,  zaključio je Radojičić.  

Pobjeda

Portal Analitika