Zanimljivosti

U Bangkoku izgrađen fudbalski teren koji nije pravougaonog oblika

Glavni grad Tajlanda Bangkok ima preko 4.600 stanovnika po kvadratnom kilometru i teško je pronaći mjesta za fudbalski teren u gradu, pa su se gradske vlasti morale snaći, a kako bi riješile problem nedostatka slobodne površine, odlučile su da izgrade prvi teren koji nije pravougaonog oblika u gradskoj četvrti Khlong Toei, navodi Index.hr.
U Bangkoku izgrađen fudbalski teren koji nije pravougaonog oblika
Portal AnalitikaIzvor

Fudbalski teren u Bangkoku je u obliku slova "L", tako je izgrađen jer inače ne bi stao između gusto izgrađenih zgrada. Suparničke polovine nisu nasuprot jedna drugoj kao obično, nego su okomito položene, a dijeli ih dijagonala.

Lokalna uprava željela je da izgradi fudbalski teren, kako bi dodala društvene sadržaje u stambenu četvrt, no bila je uvjerena da će teško pronaći mjesta. Ipak, genijalci iz kompanije AP Thailand, koja se bavi razvojem urbanih sredina, pronašla je rješenje, te se nada kako će njihov koncept iskoristiti i druge sredine koje se muče s nedostatkom prostora.

Fudbal se igra i na čudnijim mjestima širom svijeta, u Austriji igraju na padinama, na Farskim Ostrvima morski valovi praktično zapljuskuju korner zastavice, u Singapuru nogometni teren pluta na vodi, u Rijeci pod stijenama, a Tajland je upravo upisao svoj teren na listu najčudnijih mjesta za fudbal.

29terenbangkok2(Vijesti.ba)
Portal Analitika