Društvo

Kovačević: SPA centri nijesu terapija

Svakodnevne reklame za masažu na plažama, kozmetičkim salonima ne samo da obezvređuju ulogu školovanih fizioterapeuta u društvu već nanose štetu zdravlju osobe koja koristi takve usluge, ocijenio je u razgovo­ru za „Dan” predsjednik Udruženja fizioterapeuta u Crnoj Gori Krsto Kovačević.
Kovačević: SPA centri nijesu terapija
Portal AnalitikaIzvor

Kovačević, koji je prvi magistar fizikalne terapije u Crnoj Gori, rekao je da nije logično da osobe steknu i stiču znanja na raznorazne nači­ne kao što su obuke i kursevi koji traju svega nekoliko dana, reklamiraju masaže i to u medicinske svrhe.

– Oni ih reklamiraju kao terapi­ju koja liječi, sa­mi formiraju cijene koristeći zvučna imena raznih tehnika, a sve je propraćeno fotografijama preuzetim iz stranih magazina. Na taj način se obezvređuje i dovodi u pitanje sistem školovanja stručnog kadra sa određenim brojem teorijskih i praktičnih časova masaže u sistemu srednjeg obrazovanja fizioterapeuta. Takve osobe nanose podjednaku štetu zdravlju osoba koje se upuštaju da prime terapiju od njih i nama fizioterapeutima kojima jedino pripada da primjenjujemo fizioterapiju u cilju rješavanja raznih zdravstvenih proble­ma, a koji smo redovno pohađali određenu školu ili fakultet i stekli stručne kvalifikacije kao zdravstveni radnici shodno kojima smo ovlašćeni da primjenjujemo svoja znanja, vještine i tehnike kod ljudi svih uzrasta zbog unapređenja zdravlja i kvaliteta života, zbog razvoja, održavanja i obnavljanja kretanja i samostalnosti kod osoba sa tjelesnim nedostacima ili problemima kretanja izazvanim fizičkim, psihičkim ili drugim oboljenjima ili povredama – poručio je Kovačević.

On je istakao da je velika razlika između rehabilitacionog centra i SPA, odnosno velnes centra.

– Osobe kojima je potrebna stručna pomoć fizioterapeuta sigurno je neće tražiti ni dobiti u tim centrima, koji su trenutno zanimljivi. To je trenutno pomodarstvo i način da se brzo i lako dođe do novca pritom ne ispunjavajući osnovna načela sadržaja, opremljenosti i pružanja usluge u tim centrima, uključujući i stručni kadar. Te centre često povezuju to jeste poistovjećuju sa masaž­ma što je velika greška – rekao je Kovačević.

Kovačević je kazao da je biti fizioterapeut izazovan poziv i poziv koji prije svega mora da se voli. On je nagla­sio da je aktivnostima Udruženja fizioterapeuta koje bro­ji 276 članova na čijem je on čelu, ima za cilj da fizioterapija podigne na veći nivo.

– Svaka osoba zaslužuje i dobije od fizioterapeuta poseban, individualni pristup rješavanju zdravstvenog problema ko­ji ima. Fizioterapeut posmatra osobu kroz jedinstven spektar, a ne kroz zdravstveni pro­blem koji ima. Npr. mi ne gledamo pacijenta kao „bolno rame”, „operisano koljeno”, „slomljeni lakat”, „diskus herniju”, „bolni vrat” ili „vještački kuk” već kao cjelinu. Tretman fizioterapeuta je orijentisan prema funkcionalnom proble­mu pacijenta. Izazovi su uvijek prisutni u našem radu. Raznovrsnost korisnika fizioterapije i uslova u kojima fizioterapeuti rade čine ovu profesiju podsticajnom i pružaju priliku za razvoj karijere – nagla­sio je Kovačević.

(dan.co.me)

Portal Analitika