Društvo

UCG: Predavanje o akreditaciji u visokom obrazovanju

Najveći izazov za univerzitete je transparentnost, a upravo u transparentnosti leži kontinuitet poboljšanja univerziteta, rekao je direktor Agencije za kvalitet visokog obrazovanja Katalonije dr Martí Casadesús Fa, koji je danas održao predavanje na Univerzitetu Crne Gore.
UCG: Predavanje o akreditaciji u visokom obrazovanju
Portal AnalitikaIzvor

Ta agencija je glavni instrument za promociju i osiguravanje kvaliteta u katalonskom sistemu  visokog obrazovanja. Njoj je povjerena procjena univerziteta, akreditacija i sertifikat kvaliteta.

Dr Casadesús je ukazao na poteškoće koje je Agencija imala kada je počela sa provjerom kvaliteta obrazovanja na visokoškolskim institucijama u Kataloniji, koja ima osam državnih, šest privatnih univerziteta, od čega je jedan onlajn univerzitet.

„Bilo je jako teško u početku jer univerziteti nijesu bili voljni da nam daju pristup, a sada su potpuno transparentni“, kazao je dr Casadesús . Transparentnost podataka omogućilo je, kazao je on, provjeru kvaliteta obrazovanja i na privatnim fakultetima, koje su studenti plaćali, a pri tome su rezultati pokazali da nijesu ništa bolji od državnih univerziteta.

Agencija prati ne samo rad univerziteta već i dalji profesionalni razvoj studenata, njihovo zadovoljstvo stečenim znanjem na univerzitetima, kao i zadovoljstvo poslodavaca kod kojih rade, objasnio je dr Casadesús. Pored akreditacije institucije, bave se i akreditacijom profesora, čiji se CV, koji dostavljaju Agenciji, provjerava. Tako da akreditovani profesori postaju samo oni stvarno dobri profesori, iza kojih stoji rad, kazao je Casadeus.

Ono čime se ova Agencija povodi jesu evropski standardi i smjernice jer, kako je rekao dr Casadesús, „relevantni smo samo onoliko koliko vrijedimo na međunarodnoj sceni“.

Evalucioni kriterijumi počivaju na provjeri studijskih programa, javnoj informacji ili onome što je objavljeno na sajtu univerziteta, internom kvalitetu i izvještavanju samih univerzitetqa, koje su opet pod provjerom, nastavnom osoblju (broju doktoranata, posjećenosti predavanja), ishodima učenja, daljem putu studenata. Akreditacija ima tri stupnja, od onih koji zadovoljavaju, preko onoh koji se ističu, do univerziteta koji su na vrhu liste.

Tokom evaluacije univerzitete posjećuje komisija, koja pored profesora, studenata, obavezno ima i međunarodnog eksperta koji je neophodan zbog drugačijeg iskustva i percepcije,smatra dr Casadesús.

Krajnji cilj akreditacije, zaključio je Casadesús, jeste poboljšanje obrazovnog sistema i broja visokoobrazovanih stanovnika Katalonije koji će imati uspješnu budućnost.

Portal Analitika