Abiznis

MIDT na INFOFESTU : Open source u Crnoj Gori – izazovi i mogućnosti

Na 23. Festivalu informatičkog dostignuća Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije organizovalo je prezentaciju: „Open source u Crnoj Gori – izazovi i mogućnosti“.
MIDT na INFOFESTU : Open source u Crnoj Gori – izazovi i mogućnosti
Portal AnalitikaIzvor

U uvodnom dijelu obratila se Mirjana Begović (Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije), Marina Matijević (Ministarstvo prosvjete) i Tomo Popović (Univerzitet CG, Open source zajednica).

U okviru prezentacije predstavljeni su izazovi sa kojima se državni organi suočavaju u odabiru i implementaciji open source rješenja, kao i mogućnosti koje treba prepoznati i valorizovati. Sa druge strane, open source zajednica u Crnoj Gori predstavila je svoju ulogu u ovom procesu, kao i planirane aktivnosti u cilju jačanja open source inicijative u Crnoj Gori.

Porast u korišćenju Open Source Software (OSS) širom svijeta je primjetan u gotovo svim  oblastima: internet, operativni sistemi, baze podataka, aplikacije, itd. Podrška razvoju i implementaciji open source softvera je višedimenzionalna. Razvojem ovih rješenja, sa jedne strane, umanjuje se zavisnost institucija i društva od komercijalnih platformi, tj. vlasničkih softverskih rješenja, a sa druge strane omogućava se širokoj zajednici ICT stručnjaka da se uključe i daju doprinos kvalitetu razvoja softverskih rješenja.

Crna Gora je, prateći savremene trendove u razvoju ICT rješenja, još 2011.godine usvojila "Strategiju korišćenja Open source tehnologija u Crnoj Gori", a u cilju  popularizacije i unapređenja korišćenja ovih tehnologija u junu je usvojen i akcioni plan koji uključuje aktivnosti u oblasti obrazovanja, promocije i primjene open source rješenja u društvu.

Portal Analitika