Crna hronika

UP: Prijava protiv DF-a zbog protestne šetnje

Službenici Uprave policije MUP-a podnijeli su danas Sudu za prekršaje u Podgorici zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica konstituenata Demokratskog fronta (DF) i protiv odgovornih lica u ovim pravnim licima zbog održavanja neprijavljene protestne šetnje koju je DF održao 27. septembra u Podgorici, ulicom Slobode preko Bulevara Svetog Petra Cetijnskog do zgrade MUP-a, što predstavlja prekršaj iz Zakona o javnom red i miru iz čl. 33 st. 2 u vezi st. 1. t. 2 u vezi čl. 11 st. 1.
UP: Prijava protiv DF-a zbog protestne šetnje
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Uprave policije, DF je nadležnom centru bezbjednosti – CB Podgorica, shodno Zakonu o javnim okupljanjima, prijavio održavanje javnog okupljanja na jednoj određenoj lokaciji – ispred objekta Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici za 27. septembar, dok u prijavi nije bila navedena namjera da se održi i protestna šetnja na drugim lokacijama. Policija je dozvolila održavanje javnog okupljanja DF za navedeni dan i to na navedenoj lokaciji koja je tražena od strane DF-a u centru Podgorice. Međutim, osim okupljanja na mjestu koje je bilo prijavljeno, održana je protestna šetnja koja nije bila prijavljena policiji, a što je bila obaveza organizatora shodno Zakonu o javnim okupljanjima i što je organizatoru, budući da je održao više javnih skupova do sada, bilo poznato.

- Inače službenici Uprave policije su, shodno Zakonu o javnim okupljanjima, protiv konstituenata Demokratskog fronta, zbog 28 neprijavljenih protestnih šetnji održanih u 15 gradova i to 05. i 08. oktobra 2015. godine, nadležnim sudovima za prekršaje podnijeli 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.  Naime, 05. 10. 2015. godine u 13 gradova Crne Gore održane su neprijavljene protestne šetnje konstituenata Demokratskog fronta, na osnovu čega su nadležne organizacione jedinice policije nadležnim sudovima za prekršaje podnijele 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a shodno kršenju Zakona o javnim okupljanjima. Tri dana kasnije, dakle 08. 10. 2015. godine u 15 gradova (u 13 istih gradova kao 05. oktobra i u još dva grada) u Crnoj Gori održane su neprijavljene protestne šetnje konstituenata Demokratskog fronta, na osnovu čega su nadležne organizacione jedinice policije nadležnim sudovima za prekršaje podnijele podnijele 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što ukupno za ova dva dana iznosi 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka – ističu iz Uprave policije.

Oni napominju da je Sud za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću 28. juna ove godine donio rješenje kojim su okrivljena pravna lica konstituenata Demokratskog fronta kažnjena sa po 2.000 eura, a odgovorna lica u ovim pravnim licima sa po 300 eura, na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Odjeljenja bezbjednosti Šavnik, a što se odnosi na neprijavljenu protestnu šetnju koja je održana u Šavniku 08.10. 2015. godine. U vezi sa ostalim podnesenim zahtjevima za pokretanje prekršajnog postupka protiv konstituenata DF zbog održanih neprijavljenih protestnih šetnji, postupci u nadležnim sudovima za prekršaje su u toku.

- Koristimo priliku da podsjetimo da je prijavljivanje javnih skupova pa samim tim i šetnji obaveza koja je propisana Zakonom o javnim okupljanjima. Stoga obavještavamo javnost da će svaki subjekt koji ne bude poštovao zakonske obaveze i u zakonskom roku i na zakonit način prijavio skupove pa samim tim i šetnje nadležnim centrima i odljenjima bezbjednosti biti prekršajno procesuiran nadležnim sudovima za prekršaje – zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Foto: Facebook

Portal Analitika