Region

Referendume sada traže Tači i Čanak

U Republici Srpskoj još nijesu ni prebrojali glasove, a ulje na užarenu balkansku ploču u istom danu prolili su Nenad Čanak i Hašim Tači. Ligaši su zvanično zatražili referendum o "ukidanju" Statuta Vojvodine i Novog Sada kao glavnog grada, a stranka predsjednika Kosova da se građani izjasne o ujedinjenju sa Albanijom.
Referendume sada traže Tači i Čanak
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lideru LSV zasmetala je tvrdnja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je referendum u RS pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru.

- Ako je legalnu odluku najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima, organizovanim na dijelu državne teritorije, predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum - poručio je Čanak.

Po njemu, potencijalno referendumsko pitanje glasilo bi: "Da li građani prihvataju sramotnu odluku USS od prije dvije godine o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad?"

- Čankova politika do nogu je potučena na prošlim izborima, pa mu preostaje samo da bombastičnim izjavama podsjeća građane da uopšte postoje on i njegova stranka - ocjenjuje za "Novosti" Milenko Jovanov, potpredsjednik SNS.

Za funkcionera vojvođanskog SPS Pavla Budakova, skandalozna je jedino paralela koju Čanak povlači između RS i Vojvodine:

- Vojvodina je dio Srbije, Statut je usklađen sa Ustavom, a odluke Ustavnog suda se ne komentarišu, nego sprovode.

Na drugoj strani, poslanik Skupštine iz Tačijeve Demokratske partije Kosova, Nait Hasani, izjavio je da Kosovo treba da koristi svoje ustavno pravo da donese zakon i organizuje referendum o ujedinjenju sa Albanijom.

Ovim povodom lider liste "Srpska" Slavko Simić kaže za "Novosti" da su teritorijalne pretenzije očigledne i to ne samo kod pojedinaca, već i kod ogromne većine političkih lidera sa KiM i u Albaniji koji su oduvijek bili za nacionalno i teritorijalno ujedinjenje.

Šef skupštinskog odbora zadužen za Kosovo, Milovan Drecun, ocjenjuje za Novosti da iako velikoalbanske pretenzije imaju i Albanci sa Kosova i oni u Tirani, da je aktuelan momenat nepovoljan za tu priču pošto moćne države poput SAD tako nešto ne bi podržale:

- Zato tu izjavu vidim kao propagandnu i namijenjenu domaćoj javnosti. Potencijalni referendum na Kosovu ne može da se stavlja u kontekst izjašnjavanja u RS jer je Srpska međunarodno priznati entitet koji se razlikuje od samoproglašene i nepriznate "države Kosovo".

Novosti.rs

Portal Analitika