Abiznis

Danas potpisivanje ugovora o drugom bloku TE

Ugovor o izgradnji drugog bloka Termoeketrane (TE) Pljevlja, između kompanija Elektroprivreda (EPCG) i Škoda Praha, biće danas potpisan u Pljevljima.
Danas potpisivanje ugovora o drugom bloku TE
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor vrijedan 324 miliona eura potpisaće izvršni direktor EPCG, Tonino Maglio i predsjednik i potpredsjednik Odbora direktora Škoda Prahe, Peter Bodnar i Martin Pohlodek.

"Nakon 30 godina, gradi se prvi veliki energetski objekat u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju EPCG.

Iz EPCG su kazali da će izgradnja drugog bloka TE Pljevlja učiniti Crnu Goru energetski nezavisnom državom, što je preduslov za stabilan ekonomski i društveni razvoj u budućnosti.

Škoda Praha se obavezala da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove Evropske unije (EU) standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja.

U junu 2013. godine proslijeđeno je 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za taj projekat.

Nakon intenzivnih međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra iste godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, u aprilu prošle godine konačno došlo do najpovoljnije preliminarne ponude – češke kompanije Škoda Praha.

Skupština je krajem jula usvojila i Zakon o potvrđivanju protokola između vlada Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kojim se uspostavlja adekvatan pravni okvir za dalje unaprijeđenje bilateralne ekonomske saradnje u navedenim oblastima.

Portal Analitika