Politika

Odbornici o razrješenju Stijepovića

Odbornici Skupštine Glavnog grada danas će se izjasniti o prijedlogu za razrješenje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića jer, kako je obrazloženo, nije obezbijedio vršenje poslova utvrđenih zakonom, Statutom i drugim propisima.
Odbornici o razrješenju Stijepovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Razrješenje Stijepovića predložili su Demokrate, a taj zahtjev potpisali su odbornici Demokratskog fronta, Demosa, Socijalistričke narodne partije, Socijaldemokratske partije i nezavisni odbornik Luka Rakčević.

U obrazloženju se navodi da je Stijepović, nezakonitim i štetnim postupanjem, svjesnim propuštanjem preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, nije obezbijedio vršenje poslova koje je Glavni grad morao izvršiti prema zakonima o lokalnoj samoupravi i Glavnom gradu, Statutom i drugim propisima.

Navodi se slučaj izdavanja građevinske dozvole investitoru Normal turs za gradnju objekta kod hotela Podgorica, opstrukcija realizacije obaveza o mjesnim zajednicama, čime je doveden u pitanje demokratski legitimitet izbornog procesa.

Kao razlog za smjenu Stijepovića, navodi se i neusaglašanost Statuta sa Zakonom o Glavnom gradu, što se direktno odražava na poziciju i mogućnost ostvarivanja novih nadležnosti opština u sastavu Glavnog grada, Golubovci i Tuzi.

Prema ranijim medijskim najavama, Stijepović će ostati na toj funkciji jer će ga pored koalicionih partnera Demokratske partije socijalista podržati i odbornici Socijaldemokrata.

Zahtjev za razrješenje Stijepovića potpisalo je 27 odbornika. Parlament Glavnog grada ima 59 odbornika.

Portal Analitika