Abiznis

LEKIĆ: Biće zanimljiv budžet za 2017.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kaže da ima izlaza, ali su bolni po građane i pred izbore ih nije dobro pominjati. Smatra da je posebno zanimljiv budžet za narednu godinu koji mora da podmiri stare obaveze i ispuni predizborna obećanja. Ko god bude ministar finansija neće mu, smatra, biti lako, piše današnja Pobjeda.
LEKIĆ: Biće zanimljiv budžet za 2017.
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Javni dug je glavni problem naše ekonomije. Zar je SB trebala to da nam kaže. Naš dug nije od juče, on stalno raste i dostiže 83 odsto. Nije problem dug za auto-put, več činjenica da smo i bez tog kredita prešli zaduženost od 60 odsto BDP-a. Što nas je to natjeralo da sa 35-40 odsto duga od prije nekoliko godina dođemo do ove zabrinjavajuće cifre - pita Lekić i konstatuje da javne finansije, posebno politika zarada, penzija, obima državnog aparata i socijalnih davanja ne korespondira sa konsolidacijom duga.

- Posebno je zabrinjavajuće što se uzimaju novi krediti za vraćanje starih obaveza, a samo ovogodišnjem budžetu fali 700 miliona. To je teško opravdati, čak i da je sve to rezultat kredita za auto-put, a nije. Objašnjavati ovu kapitalnu investiciju nije teško, ali jeste naći pravu mjeru da li je naša država bila u finansijskoj mogućnosti da u taj projekat uopšte uđe. Kad se zna da je to samo dio auto-puta, zabrinutost je više nego velika - ističe Lekić.
Pobjeda

Portal Analitika