Društvo

Stanković: Tužilaštva dežuraju na izborni dan

U svim opštinama na izborni dan radiće tužilaštva, koja će reagovati odmah po eventualnoj prijavi kršenja procedure, kazao je vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković.
Stanković: Tužilaštva dežuraju na izborni dan
Portal AnalitikaIzvor

On je na građanskom satu koji organizuje Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u okviru kampanje “Glasaj slobodno, kazao da će Tužilaštvo nastojati da na prijave građana reaguje u najbržem roku.

“Na slobodnim izborima se zasniva legitimitet države i društva. Izborna prava su temelj funkcionisanja i podjele vlasti u državi . Zakonom je  zabranjena je kupovina i prodaja glasova, prijetnje i ucjene birača, uništavanje glasaškog materijala, glasanje u tuđe ime i na više biračkih mjesta”, podsjetio je Stanković.

Upitan kako građani, članovi biračkih odbora ili svjedoci povreda izbornih pravila neregularnosti mogu prijaviti tužilaštvu, Stanković je rekao da se krivična prijava može podnijeti neposredno ili elektronskim putem.

“Nastojaćemo odmah da reagujemo, u najbržem mogućem roku. Primjenjivaćemo i proaktivan odnos i preduzećemo hitne radnje ako bude imalo neke informacije. Dovoljno je da građanin ode u tužilaštvo u svom gradu, i njegova prijava će biti proslijeđena Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT)”, kazao je Stanković.

On je saopštio da će tokom izbornog dana biti organizovana dežurstva u svim tužilaštvima.

“Biće pružena puna zaštita i prije, i u toku, i nakon izbora kako bi se došlo do odgovornosti onih koji krše zakon”, kazao je Stanković.

Prema njegovim riječima, zbog zloupotrebe prava glasanja i povrede slobode opredjeljenja pri glasanju SDT je stiglo pet krivičnih prijava.

“Četiri prijave je podnio MANS i ti predmeti su u fazi izviđaja. Odbačena je prijava koju je podnio jedan poslanik protiv drugog”, precizirao je Stanković.

Upitan da li u Tužilaštvu prate tokove novca u kampanji, i da li to rade samoinicijativno, Stanković je kazao da prate sve događaje.

“Nekada postupamo na osnovu prijava, nekada samoinicijativno, na osnovu članaka iz medija. Tako postupamo u svim slučajevima. Postupaćemo i dalje, bez obzira da li je riječ o strankama koje su u vlasti ili u opoziciji. Adekvatno ćemo postupiti u svim situacijama gdje postoji sumnja da je učinjeno krivično djelo”, rekao je Stanković.

On je poručio da će Tužilaštvo postupati u skladu sa zakonom bez obzira na koga se kršenje odnosi.

“Zakon ne poznaje vlast i opoziciju već samo učinioce krivičnog djela”, dodao je Stanković.

rtcg.me

Portal Analitika