Crna hronika

Krivična prijava protiv osobe osumnjičene za učestvovanje u stranim oružanim formacijama

Službenici Uprave policije MUP-a podnijeli su juče Višem državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protiv M.B, starog 26 godina iz Podgorice, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama iz čl. 449b Krivičnog zakonika Crne Gore. Krivična prijava protiv M.B. je nadležnom tužiocu podnijeta u redovnom postupku, budući da se ovo lice već nalazi u ZIKS-u na izdržavanju zatvorske kazne zbog drugog krivičnog djela.
Krivična prijava protiv osobe osumnjičene za učestvovanje u stranim oružanim formacijama
Portal AnalitikaIzvor

Naime, sprovodeći kontinuirane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i suzbijanje odlaska državljana Crne Gore na strana ratišta, službenici Uprave policije – Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Specijalnog policijskog odjeljenja, su u saradnji sa službenicima Agencije za nacionalnu bezbijednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog i Višeg Državnog tužilaštva u Podgorici, prikupili dokaze na osnovu kojih se osnovano sumnja da M.B. izvršio predmetno krivično djelo. 

M.B. je, kako se sumnja, krivično djelo počinio na način što je krajem 2014. godine iz Crne Gore otputovao u Rusiju, odakle se kasnije uputio u Ukrajinu gdje se tokom 2015. godine pridružio vojsci samoproglašene Donjecke Narodne Republike, na čijoj strani je učestvovao u ratnim sukobima koji su se tada odvijali na teritoriji Ukrajine. Osumnjičeni M.B. je, sumnja se, na stranom ratištu boravio do 23. 10. 2015. godine kada je prilikom ulaska na teritoriju Ruske Federacije lišen slobode od strane policije, a koji su postupali po međunarodnoj potjernici koja je za njim bila raspisana od strane NCB Interpol Podgorica radi izdžavanja trogodišnje zatvorske kazne zbog počinjenog drugog krivičnog djela (KD ubistvo u pokušaju u sticaju sa KD laka tjelesna povreda, na koju je pravosnažno osuđen po presudi Višeg suda u Podgorici). 

Nakon lišenja slobode u Rusiji, ekstradicioni postupak je završen i osumnjičeni M.B. se, budući da je izručen Crnoj Gori, sada nalazi u ZIKS-u na izdržavanju pomenute zatvorske kazne, zbog čega je krivična prijava protiv njega za KD učestvovanje u stranim oružanim formacijama nadležnom tužiocu podnijeta u redovnom postupku.

Iz Uprave policije podsjećaju da su policajci prethodno, 08. 09. 2016. godine, lišili slobode H.B. (38) iz Ulcinja zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama, na način što je u toku 2015. godine, po unaprijed pripremljenom planu, iz Crne Gore preko Turske otputovao u Siriju, gdje se pridružio stranoj terorističkoj organizaciji „Islamska država“ (ISIL) u kojoj je proveo više od godinu dana. 

-On je lišen slobode po stupanju na teritoriju naše države, a uz krivičnu prijavu je priveden na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužiocu u Podgorici. To je bio prvi slučaj lišenja slobode i podnošenja krivične prijave protiv lica, državljanina Crne Gore, zbog sumnje da je počinilo navedeno krivično djelo- navedeno je u saopštenju. 

Portal Analitika