Svijet

Turskoj odobreno još 600 miliona eura za migrante

Izbjeglička kriza u Evropi nije prevaziđena, ali je Evropska unija mnogo bolje spremna za mogući novi migrantski talas posebno ka Italiji, izjavio je danas evropski komesar nadležan za politiku imigracije Dimitris Avramopulos. Evropska komisija je danas odobrila još 600 miliona eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica u Turskoj.
Turskoj odobreno još 600 miliona eura za migrante
Portal AnalitikaIzvor

Avramopulos je rekao da je od ključne važnosti sprovođenje sporazuma EU-Turska o zaustavljanju nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata, podvukavši da u tome ima napretka.

On je posebno insistirao na nužnosti da članice EU sprovedu dogovor o preraspodjeli izbjeglica iz Grčke i Italije, a rekao je i da prve rezultate daje i sporazum o vraćanju nelegalno pristiglih migranata iz Grčke u Tursku.

Evropska komisija je u saopštenju o dodjeli dodatnih 600 miliona eura za izbjeglice u Turskoj podvukla da je prije svega riječ o sredstvima za zdravstvo i obrazovanje.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će time biti pružena pomoć za pola miliona djece među sirijskim izbjeglicama, kao i za poboljšanje zdravstvene situacije migranata u Turskoj.

EU je u sklopu sporazuma s Turskom odlučila da ukupno tri milijarde eura ove i iduće godine obezbijedi za sirijske izbjeglice, pod uslovom da turske vlasti potpuno spriječe neometani odlazak ilegalnih migranata u Grčku i dalje u Uniju.

Han je dodao da će EU raditi na tome da se s Ankarom i posredničkim UN i drugim organizacijama idućih mjeseci sklope novi sporazumi o pomoći za obrazovanje, zdravstvo, opštinsku infrastrukturu i socijalnu i ekonomsku pomoć izbjeglicama u Turskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošle nedjelje izjavila da će EU i s Egiptom i drugim afričkim zemljama sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom, dok je policijska agencija Unije, Europol, objavila da su Turci glavni krijumčari ilegalnih imigranata u Evropu.

Europol je takođe objelodanio da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara.

Policijska agencija EU je navela da su, poslije zatvaranja zapadnobalkanske rute za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu vještinu u prilagođavanju i "uz znatno veće cijene usluga", otvorile nove puteve sa sjevera Afrike, upozorivši da brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

Izvor: N1

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Portal Analitika