Abiznis

Agencija za civilno vazduhoplovstvo na Skupštini ICAO

Uz prisustvo preko 1.500 predstavnika koji zastupaju 191 državu članicu, u periodu od 27. septembra do 7. oktobra 2016. godine u kanadskom gradu Montrealu održava se 39. Skupština Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koja se sastaje svake treće godine.
Agencija za civilno vazduhoplovstvo na Skupštini ICAO
Portal AnalitikaIzvor

ICAO je specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, osnovana 1944. godine, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se obezbijedi bezbjedan, efikasan i uređen razvoj vazduhoplovstva.

Crna Gora je član ICAO-a od 2007. godine.

Kao globalni forum za saradnju između država ICAO postavlja standarde za bezbjedan i siguran razvoj međunarodnog civilnog vazduhoplovstva. ICAO aktivnosti se baziraju na ostvarivanju vizije sigurnog, bezbjednog i održivog razvoja civilnog vazduhoplovstva kroz saradnju svojih članica.

Na Skupštini ICAO Crnu Goru, će ne osnovu odluke Vlade predstavljati delegacija koju predvodi Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a u kojoj će biti  i Nebojša Krstajić, generalni direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj u ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Marijana Vukčević, samostalni savjetnik za međunarodnu saradnju u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Skupština će prvog dana zasijedanja izabrati predsjednika, a u nastavku će izabrati članove Savjeta ICAO i druge organe. Na Skupštini se razmatra kompletan rad ICAO-a za prethodni period, u tehničkim, ekonomskim, pravnim i drugim oblastima, nakon čega se daju smjernice za buduće djelovanje.

Portal Analitika