Politika

KUKAN: Pred Crnom Gorom još izazova

Crna Gora je na dobrom putu da ispuni sve obaveze za pristupanje Evropskoj uniji (EU), i Brisel se nada da će i nakon demokratskih i fer izbora i nova vlada ići proevropskim putem, ocijenili su predstavnici Radne grupe za Zapadni Balkan u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, koji su se sastali sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Darkom Pajovićem, tokom drugog dana zvanične posjete evropskim institucijama u Briselu.
KUKAN: Pred Crnom Gorom još izazova
Portal AnalitikaIzvor

U toku je sastanak predsjednika crnogorskog parlamenta sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine NATO-a, Dejvidom Hobsom. Nešto kasnije je i susret sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom Janom.

Eduard Kukan, u ime Radne grupe za Zapadni Balkajn u Evropskom parlamentu, rekao je da Crna Gora dobro napreduje.

"24 otvorena poglavlja i dva privremeno zatvorena su potvrda toga, ali pred Crnom Gorom je još izazova koje bi trebalo da ispuni, i svjesni su toga što je dobro u duboko polarizovanoj političkoj klimi", rekao je Kukan.

On je rekao da je važno ojačati admnistrativne kapacitete, izboriti se sa korupcijom i politizacijom sudstva i javne uprave, te boriti se za slobodu medija.

"Najviše zabrinjava nedostatak dijaloga i važno je da i oni koji dobiju izbore i oni koji izgube shvate da je dijalog važan. I da on mora biti vođen u parlamentarnim okvirima", rekao je Kukan.

I Ivan Jakovčić iz Radne grupe za Zapadni Balkan u EP misli da je Crna Gora na odličnom putu.

Nakon sastavljanja Vlade očekujemo nastavak proevropske politike, koja će omogućiti da Crna Gora odmah nakon sljedećeg izbora Evropskog parlamenta ovdje dobije širom otvorena vrata i da uđe u Evropsku uniju. Mi smo duboko uvjereni da vi imate sve administrativne kapacitete i političke i ekonomske, da biste postali nova članica EU, još jedna sa Zapadnog Balkana", rekao je Jakovčić.

Predsjednik parlamenta, Pajović, rekao je da je Crna Gora dobila snažnu podršku nastavku evropskih integracija i procesu reformi.

"I naravno cijeli niz ocjena koji gode i kad je u pitanju prednjačenje u procesu integracija i reforma, uz nezaobilaženje onog što nije dobro u Crnoj Gori", kazao je Pajović.

Naime, poruke komesara Hana i predsjednika Skupštine, Pajovića, moći ćete da pogledate u izvještaju reportera Televizije Crne Gore iz Brisela, Snežane Mirković, koji će biti emitovan u Dnevniku 2 u 19 sati i 30 minuta.

rtcg.me

Portal Analitika