Društvo

Promovisan vodič Pomorskog muzeja na Brajevom pismu

Vodič Pomorskog muzeja u Kotoru na Brajevom pismu, a prije njega prilagođavanje dijela muzejskog materijala osobama sa invaliditetom, važan su doprinos realizaciji principa jednakog prava na kulturu, na kulturno nasljeđe, što je i jedan od polaznih principa Programa razvoja kulture, kazao je direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Aleksandar Dajković.
Promovisan vodič Pomorskog muzeja na Brajevom pismu
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se prisutnima na sinoć održanoj prezentaciji ovog vodiča u okviru Dana evropske baštine, on je naglasio da je Crna Gora potvrdila niz konvencija i drugih međunarodnih pravnih instrumenata, kojima se obavezala da će težiti omogućavanju kulturnih sadržaja svim njenim građanima.

- Zbog toga je večerašnji događaj izuzetno bitan stimulans ostalim činiocima kulturnog života u Crnoj Gori – zaključio je on.

Direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević izrazila je zadovoljstvo što je ovim projektom proširena ciljna grupa ove institucije i kazala da je građa Pomorskog muzeja važan dio nacionalnog kulturnog nasljeđa. Pored nje, o vodiču je govorio i autor projekta, Ilija Mlinarević.

Kako se navodi u najavi, Vodič Pomorskog muzeja Crne Gore na Brajevom pismu je projekat kojim se slijepim i slabovidim licima omogućava da se prvi put upoznaju sa bogatom pomorskom istorijom Crne Gore, pa je samim tim značajan za razvoj dostupnosti ovdašnjeg kulturnog nasljeđa. Uz slijepe i slabovide osobe, ciljna grupa su i udruženja i državne institucije koje se bave edukacijom i integracijom ove visoko ranjive populacije.

Izdavač vodiča je Pomorski muzej Crne Gore, a projekat je podržan kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture za 2016. godinu.

Portal Analitika