Politika

Danilović: Nemam nadležnost ni da odobrim ni da zabranim skup DF-a

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je da nije imao nadležnost ni da odobri ni da zabrani sinošnji skup Demokratskog fronta (DF) u Podgorici, te da su optužbe lidera DF-a na njegov račun nedopustivo politikantsvo koje nikome ne služi na čast.
Danilović: Nemam nadležnost ni da odobrim ni da zabranim skup DF-a
Portal AnalitikaIzvor

"Ne plašim se protesta ispred MUP-a, ali se čudim da neko ko organizuje toliko protesta ne shvata da se radi o isključivoj nadležnosti – da odobri ili zabrani skup – lokalnog Centra bezbjednosti. Svaki skup, do usvajanja novog Zakona o javnim okupljanjima, koji je CB Podgorica zabranio, ministar je u drugostepenom postupku odobrio ukinuvši rješenje. Sada to ne mogu uraditi jer nije moja zakonska nadležnost. Nadležnost da po tužbi u roku od 24 sata odlučuje ima Upravni sud. Znam za „političko vađenje“ da je Uprava policije u sastavu MUP-a. Po Zakonu o unutrašnjim poslovima svi radimo svoje poslove. Ministar - svoje, direktor Uprave policije - svoje, centri bezbjednosti - svoje... Nijesam komandant svega i svačega u Crnoj Gori. Posao radim u skladu sa zakonom i tako će biti dok sam u ovom mandatu", rekao je Danilović na današnjoj konferenciji za medije.

On je poručio da lideri DF-a mogu da dođu kod njega bilo kada i da razgovaraju.

“Čemu služi takva vrsta prozivke? Da li sam ja postao "target" dojučerašnjih kolega?" zapitao se Danilović i dodao da je nekome trebalo da neobaviještene ljude sinoć obavijesti kako on lično ima namjeru da ih spriječi da ostvare svoja građanska prava.

"Da sam sinoć bio u Podgorici, a ne na skupu koalicije „Ključ“ na Cetinju, sasvim izvjesno bih bio ovdje i ne bih imao nikakav problem da ljudima to kažem. Žao mi je što ćute pojedinci koji znaju ovo i što se još okuraže i kažu da to radi „Milov ministar“. Ko je čiji ministar i poslanik i ko za koga radi – pokazaće vrijeme", poručio je Danilović.

Podsjetimo, funkcioneri DF-a optužili su sinoć ministra unutrašnjih poslova da im je zabranio da postave binu i održe koncert u Podgorici ispred zgrade Tužilaštva, zbog čega su demonstrativno prošetali sa okupljenim građanima do zgrade MUP-a.

DF je koncert namjeravao da organizuje povodom godišnjice početka protesta, a umjesto toga u centru Podgorice održani su samo govori lidera tog političkog saveza.

"Zahtjev za smjenu Stojanovića sljedeće sedmice"

Upitan da li će na sjutrašnjoj sjednici Vlade inicirati smjenu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, Danilović je rekao da se nijesu stekli uslovi da to uradi sjutra, ali da će na sljedećoj sjednici sasvim sigurno podnijeti zahtjev za njegovu smjenu.

Na pitanje da li će osim Stojanovića tražiti još nečiju smjenu, ministar je odgovorio da smatra da međusobna istrebljenja nijesu završena, te da će čekati do sljedeće sjednice Vlade kako bi u zavisnosti od dešavanja donio konačnu odluku.

Upitan ima li pomaka u istrazi ubistva Kotoranina Dalibora Đirća u krugu ZIKS-a i da li je Unutrašnja kontrola MUP-a zbog curenja informacija saslušala Slavka Stojanovića, Milovana Pavićevića, Igora Popovića i Jovicu Rečevića, ministar je kazao da „Unutrašnja kontrola radi svoj posao za razliku od nekih koji žele da daju bilo šta u javnost, ne bi li se vidjelo kako se radi“.

„Informacije ću davati na kraju da ne bih napravio grešku u koracima. Što se tiče ubistva Kotoranina, nemam da kažem ništa više od onoga što sam saopštio javno u protestu i pozivu na odgovornost: da je nedopustivo da svaka istraga bude dovedena u pitanje zbog curenja informacija. Ovjde se radi o rušenju nečega što je konačno počelo da djeluje - Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave polciije“, poduvkao je Danilović.

Preko 150.000 dopisa o promjeni biračkih mjesta

Novinare je interesovalo i da li je MUP pismeno obavijestio građane koji su promijenili mjesto prebivališta o svojim novim biračkim mjestima. Danilović je rekao da je preko 150.000 obavještenja poslato građanima, pojedinima i po više puta jer su promijenili nekoliko prebivališta.

„Svaki put kada dođe do promjene u biračkom spisku, stranku za koju je nastala promjena obavještavamo pismeno, dok dopis uručuje pošta. Vjerujem da ćemo u posljednjih sedam dana (prije izbora prim.aut) uraditi ogroman posao i doći do svakog čovjeka do kojeg nijesmo došli u međuvremenu“, zaključio je on.

Portal Analitika