Društvo

U avgustu 436 osoba oboljelo od zaraznih bolesti

U avgustu 2016. godine Institutu za javno zdravlje ukupno je prijavljeno 436 osoba oboljelih od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, a uključujući akutne respiratorne infekcije (10945) i diferencirani i nediferencirani oblik gripa (3) ukupno je prijavljeno 11384 oboljelih osoba, navodi se u Izvještaju Instituta za javno zdravlje.
U avgustu  436 osoba oboljelo od zaraznih bolesti
Portal AnalitikaIzvor

"Incidencija obolijevanja zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 70,3/100.000 stanovnika, što je za 5,5 % veća vrijednost od incidencije iz prethodnog mjeseca i za 19 % manja vrijednost u odnosu na incidenciju iz avgusta prethodne godine. Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, incidencija za ovaj mjesec iznosi 1836/100.000 stanovnika", piše u dokumentu.

U ovom mjesecu nije prijavljen smrtni slučaj od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Zdravstvene ustanove iz 20 opština prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju i nije bilo prispjelih prijava obolijevanja od zaraznih bolesti iz opština Šavnik, Gusinje i Petnjica.

U avgustu je najveći broj oboljelih registrovan od akutnih respiratornih infekcija (10945), zatim akutnog enterokolitisa (190), varičele (47), enterobijaze (43), skabijesa (36) istreptokoknog tonzilofaringitisa (29). Ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 79,1 % od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu.

„U avgustu su u odnosu na put prenosa (ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale crijevne zarazne bolesti sa 57,1%, zatim respiratorne zarazne bolesti sa 21,8% iparazitarne zarazne bolesti sa 18,3%“, zaključuje se u dokumentu.

 

 

Portal Analitika