Abiznis

U četvrtak ugovor za Blok 2 TE

Ugovor o izgradnji Bloka II TE Pljevlja biće potpisan u četvrtak, saznaje Antena M. Ugovor će potpisati predstavnici Elektroprivrede kao investitori i Škode Praha kao izvođači.
U četvrtak ugovor za Blok 2 TE
Portal AnalitikaIzvor

Blok II će poslije obezbjeđivanja sredstava biti izgrađen u roku od tri godine. Sredstva bi trebalo da obezbijedi Češka eksportna banka, a osiguranje kredita obezbijediće češka državna agencija za osiguranje - EGAP.

Potpisivanju će prisustvovati, kako saznajemo, predstavnici diplomatskog kora Češke i idrugi izvođači, kao što su proizvođači kotla - slovačka firma SES Tlmače.

Podsjećamo, Radni tim za implementaciju projekta Bloka II Termoektrane Pljevlja, koji čine predstavnici Vlade, Elektroprivrede i Rudnika uglja i predsatvnici češke kompanije Škoda Praha, krajem jula su usaglasili finalnu cijenu za Projekat Bloka II.

Škoda Praha obavezala se da realizuje projekat izgradnje Bloka II po cijeni od 324,5 miliona eura u skladu sa usaglašenim EWA i EPC ugovorima (Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovor o izvođenju radova) i parametrima koji su traženi tenderom.

Osim toga, Škoda se obavezala da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II. To znači da će izgradnjom biti omogućeno i daljinsko grijanje Pljevalja, čime će biti riješen dugogodišnji problem Pljevljaka - zagađenje vazduha.

Podsjećamo i to da je juna 2013. proslijeđeno 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za ovaj projekat. Poslije intenzivnih međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra te godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, aprila 2015. konačno došlo do najpovoljnije preliminarne ponude – češke kompanije Škoda Praha, vrijedne 338,5 miliona eura.

Uslijedili su pregovori Radnog tima i češke kompanije, pa je dogovorena konačna cijena - 324,5 miliona. (Antena M)

Portal Analitika