Region

Djeca svjedočila: Braća se udavila zbog 300 dinara!

Drugari braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića iz Trske, koji su se 11. septembra utopili u Srebrnom jezeru, za nesreću su optužili vlasnike kobne pedaline Dragana (64) i Milinu Stanković (63) iz Niša.
Djeca svjedočila: Braća se udavila zbog 300 dinara!
Portal AnalitikaIzvor

Oni su navodno dječake ubijedili da rentiraju plovilo tako što su spustili cijenu sa 500 na 300 dinara, a uz sve to, dozvolili su da se na njega popne više dječaka nego što je predviđeno.

Kako pišu "Večernje novosti", djeca su svjedočila kako su iznajmila dvije pedaline, crvenu i plavu. Stefan i Nikola bili su na crvenoj, sa još tri druga - M. P., M. R. i P. M., što znači da ih je bilo petoro, iako je pedalina predviđena za četvoro. Dok su prolazili pored obale, dječake su vlasnici crvenih pedalina dozivali i ubjeđivali da svrate i provozaju se.

''Pošto su deca bila neodlučna, Dragan i Milina su ih ubijedili tako što su im cijenu sa 500 smanjili na 300 dinara za sat vremena vožnje. Pritom, niti su ih pitali da li znaju da plivaju i koliko imaju godina, niti su im dali zaštitne prsluke'' rekao je izvor "Novosti" iz istrage.

On dodaje da su dječaci ispričali da kad su svi, kada su se našli blizu suprotne obale jezera, sišli su u jezero i kupali se.

U vodu dubine oko pet metara, sišla su i braća Stefan i Nikola, ali su se u njoj držali za pedalinu, jer nisu znala da plivaju. Posle kupanja, pošto su se dječaci vratili na pedalinu i počeli da se oblače, niko nije primijetio da je Nikola, koji je stajao na prednjoj strani pedaline, skliznuo u vodu.

''Dečaci su odjednom čuli Stefana kako viče "Ljudi, Nikola se davi!" i vidjeli ga kako skače za bratom u vodu. Za Stefanom je skočio i njegov drug M. P. i pokušao da im pomogne, ali braća su već potonula'' priča izvor "Novosti".

Kad su vidjeli da su im drugovi potonuli, dječaci su počeli da vrište i zovu u pomoć trenera, koji je sjedjeo u kafiću sa direktorom i vozačem. Trener je odmah skočio u vodu i krenuo ka njima, kao i jedan čovjek koji se vozio na pedalini, ali su djeca bili predaleko i kasno su stigli. U svojim izjavama pred tužiocem, svi dječaci su rekli da su im direktor i trener zabranili kupanje, ali da im vožnju pedalinama nisu spominjali, izuzev jednog dječaka, koji je rekao da su im oni dali dozvolu za vožnju.

Braća Stefan i Nikola utopila su se nakon igranja fudbalske utakmice protiv FK Pinkum iz Velikog Gradišta, na koju su došli sa još 12 drugara, direktorom OŠ "Karađorđe" iz Rače Zoranom Jovanovićem i trenerom Markom Glišićem. Dva dana nakon tragedije uhapšeni su i pritvoreni direktor, trener i vlasnici pedaline, zbog sumnje da su izvršili teško djelo protiv opšte bezbjednosti, za koje sleduje kazna od jedne do osam godina zatvora.

Portal Analitika