Abiznis

Javni dug sa garancijama 72,8 odsto

''Crna Gora uskoro mora preduzeti ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju ukoliko hoće da obnovi održivost i javni dug okrene na silaznu putanju'' ocijenjeno je juče u Podgorici prilikom predstavljanja redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.
Javni dug sa garancijama 72,8 odsto
Portal AnalitikaIzvor

''Javni dug sa garancijama krajem ove godine može dostići 82,6 odsto ukoliko se nastavi izgradnja auto-puta i povlačenje kredita kineske Eksim banke'' saopštila je viši ekonomista SB za Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju Sanja Madžarević Šujster. Ona je podsjetila da je javni dug zaključno sa junom ove godine 62,5 odsto, a sa garancijama 72,8 odsto. U sklopu programa fiskalne konsolidacije, kako je objasnila, u Crnoj Gori bi trebalo revidirati politike zarada, socijaln izdavanja , penzija i investicione politike.

 Na pitanje šta bi trebalo da budu ključne mjere sanacionog plana javnog duga, koji je u pripremi, Madžarević-Šujster je kazala da taj dokument daje prilično dug period za stabilizovanje rasta i svođenje na nivo od 60 odsto BDP.

''Ali pet godina u situaciji kada znate unaprijed da ćete se otprilike 20 odsto BDP-a još zadužiti da biste izradili auto-put, nije tako dug period'' istakla je ona. Madžarević-Šujster kaže da SB priprema analizu crnogorskih javnih finansija, koja će biti predstavljena Vladi za mjesec.

Naknade napravile disbalans između žena i muškaraca

Madžarević-Šujster je ocijenila da je politikom doživotnih naknada za majke sa troje i više djece pogoršan disbalans u stopi participacije između žena i muškaraca na tržištu rada.  ''Paradoks je da je u periodu ekonomskog rasta evidentirano povećanje broja nezaposlenih, ali da je dobra vijest povećanje broja radno aktivnog stanovništva'' ocijenila je ona.

Deficiti će rasti

Svjetska banka očekuje da ove godine u Crnoj Gori do- đe do produbljavanja spoljnog deficita.

''Udio stranih direktnih investicija će biti nešto niži nego u prošloj godini, ali još u vrlo visokom udjelu pokriva spoljni deficit na tekućem računu. SB u Crnoj Gori, bez obzira na privremeno usporavanje deficita koje je prije svega vezano za nepovlačenje sredstava za izgradnju auto-puta zbog kašnjenja u radovima, očekuje do kraja godine deficit koji bi mogao biti na nivou od osam odsto, kao i prošle godine, ukoliko ne dođe do rebalansa budžeta'' kazala je Madžarević- Šujster i podsjetila da je rebalans najavljen za drugu polovinu ove godine. (Pobjeda)

Portal Analitika