Kultura

Izložba Ratka Odalovića "Konstrukti i konzumenti" u galeriji Haos

Galerija Haos predstavlja od 20. septembra do 15. oktobra 2016. radove na papiru crnogorskog umjetnika Ratka Odalovića (1964, Grahovo) iz ciklusa "Konstrukti i konzumenti".
 Izložba Ratka Odalovića  "Konstrukti i konzumenti"  u galeriji Haos
Portal AnalitikaIzvor

Ratko Odalović diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Živojina Turinskog. Dobitnik je više značajnih nagrada: go­di­ne 1996. do­bio je na­gra­du za sli­kar­stvo na Tra­di­ci­o­nal­noj iz­lo­žbi ULUCG u Pod­go­ri­ci, go­di­ne 2003. do­bio je na­gra­du na Me­đu­na­rod­noj iz­lo­žbi mi­ni­ja­tu­re u Pod­go­ri­ci, a 2010. go­di­ne do­bio je na­gra­du na Cr­no­gor­skom li­kov­nom sa­lo­nu „13. no­vem­bar” u Ce­ti­nju i 2012. go­di­ne do­bio je Dr­žav­nu na­gra­du „Pe­tar Lu­bar­da” na Ce­ti­nju.

Član je ULUCG i Umjet­nič­ki di­rek­tor u Sta­rom mo­stu u Bi­je­lom Po­lju. Član je ži­ri­ja za na­gra­du „19. de­cem­bar” - Pod­go­ri­ca i Uprav­nog od­bo­ra Grad­skog po­zo­ri­šta Pod­go­ri­ca i šef Stu­dij­skog pro­gra­ma sli­kar­stvo do 2014. go­di­ne.

- Radovi na papiru mogu se samo uslovno podijeliti na dve grupe: jednu u kojoj je vidljiv horror vacui prepleten fantazmagoričnim predmetima i figurama i drugu u kojoj se može uočiti prazan prostor sa nekoliko figura. Crtež, koji je udaljen od klasičnog, jer koristi različite tehnike, za Odalovića je poput velikog polja u kojem je sve u dijalektičkoj i organskoj vezi.

Njegovu materiju, tkivo crteža čini prostor, vrijeme i konceptualni signali od kojih su podjednako važni boja i figura, a imaju plastičke i simboličke vrijednosti. Topologija prostora ima prije svega vizuelno značenje i psihološko, jer ta zbijenost, gustina prizora, njihova mnogoznačnost, multiplikovanje žanr scena emanira evokativni potencijal haosa, početka, stvaranja.

Ovim elementima umjetnik racionalno i instinktivno projektuje atmosferu latentne opasnosti koja postoji izvan čovjeka i u lagunama njegovog bića. Odalović je umjetnik individualne mitologije koji stvara mitologičke predstave s ukusom mita, kako to tumači Levi Stros - napisala je u predgovoru kataloga Nataša Nikčević,istoričarka umjetnosti.

 

ratko-odalovic2
Portal Analitika