Region

ŠARIĆ: General Papaja je uzeo milion i po eura za oslobođenje Frica

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.
ŠARIĆ: General Papaja je uzeo milion i po eura za oslobođenje Frica
Portal AnalitikaIzvor

Nakon uvodne reči odbrane na redu je bilo Šarićevo izlaganje.

- Imao sam vremena da pročitam i mislim da ste makar mogli da opišete djela koja sam počinio. Vaša presuda je ista kao i optužnica, sve ste samo prepisali. Što se tiče "Balkanskog ratnika" osudili ste me na račun jedne rečenice Željka Vujanovića. Osudili ste me i za događaje u Brazilu, a niste čak naveli ni šta sam učinio - rekao je Šarić u svom izlaganju.

On je dodao da je u zatvoru zbog svjedoka saradnika.

- Ovde ležim zbog Joksovića. Tako mi makar advokati kažu. Ako 50 odsto uzmete u obzir ovo što kaže Apelacioni sud, ja ću biti slobodan čovjek. Kažite mi, sa kim sam ja to organizovao kriminalnu grupu? Kome sam dao novac? Ni jednu riječ o tome niste rekli. Znam da je lakše da napišete oslobađajuću presudu, ali ajde... Vi sudija u ovom postupku vjerujete svima osim meni - rekao je Šarić, a zatim zatražio od sudije da suoči svjedoke saradnike Nebojšu Joksovića i Draška Vukovića.

Darko Šarić je istakao da svjedoci saradnici pričaju različite stvari.

- Vi vjerujete obojici, a oni pričaju različite stvari. Nemoguće je da dva krunska svjedoka pričaju različito. Nebojša Joksović je rekao da nikada nije lično sa mnom radio biznis, i dodao da koliko zna bavim se legalnim poslom. Zatim je promijenio iskaz, a zašto? Zato što ste mu vratili mašine ukradene. Meni ništa niste vratili, sve moje stvari ste prodali, unaprijed sam proglašen krivim - rekao je on, a potom nastavio da ukazuje na, po njemu, nelogičnosti u svjedočenju svjedoka Nebojše Joksovića.

Šarić je prokomentarisao da je na ispitivanjima i saslušanjima godinama.

- Slušaju me 2005., 2006., 2007. Pa valjda u tim spisima ima makar nešto što sam progovorio? Nastavlja se 2008. godine... Pa, je li po zakonu da me čitavog života saslušavaju?! - upitao je.

Zatim je dodao:

- Advokati mi kažu da nije zakonito da se tužioci nađu sa Draganom Dudićem Fricom tamo na Jelovoj gori. Nije po zakonu ni da onda nestanu CD-ovi sa zapisima tog razgovora. U svemu ostajem pri svojoj odbrani iz prethodnog postupka - zaključio je Šarić.

 
Darka Šarića potom je ispitivao tužilac Saša Ivanić. Ovako je izgledao dio tog razgovora:

T: Poznajete li vi Draška Vukovića? (svjedok saradnik)

Š: Sad ga poznajem. Ranije ga nisam poznavao.

T: Što je on došao iz Crne Gore i rekao to što jeste o vama?

Š: On je rekao da me vidio u Kotoru kod Frica. Ali, pokažite mi dokaz da ja poznajem Draška Vukovića. Samo dokaz!

T: A koje je objašnjenje da taj čoviek za sebe kaže da je učestvovao u švercu dveij tone kokaina sa vama?

Š: Pa kad ste h oslobodili zatvora! Tako bih i ja priznao. To je razlog zašto oni govore neistine. Mene stalno prozivaju, za sve koji padnu - Šarić je to. Evo sada i Dabović. Je li to normalno? Nije...

Kako javlja reporter "Blica" Šarić se dosta žustro raspravljao sa tužiocem, zbog čega ga je sudija Petrović opominjao, pokušavajući da smiri tenziju u sudnici. Odgovarao je, potom, na pitanja o presretnutim razgovorima.

Iznošenje odbrane optuženog narko bosa dosta je konfuzno. Šarić skače sa teme na temu, nedorečen je, prekida tužioca, sudiju, pa i svog advokata tokom izlaganja.

O generalu Papaji i Jelovoj gori

Šarić se uporno vraća na sastanak koji se, navodno, dogodio na Jelovoj gori, kada su predstavnici tužilaštva i policije navodno imali sastanak sa Fricom jednim od članova Šarićeve grupe.

- Papaja i njegova kompanija uzeli su 1.500.000 eura da oslobode Frica. Kako pustiste čovjeka koji je navodno organizotar šverca? Sam Fric mi je to rekao: Idem da se nađem sa njima, nosim toliko i toliko novca... - rekao je Šarić.

General Papaja e, u Šarićevom slengu još od početka suđenja, ime koje on koristi za bivšeg načelnika UKP Rodoljuba Milovića.

Portal Analitika