Društvo

UCG: CSA od sjutra punopravni član HEPA

Crnogorska sportska akademija postaće sjutra u Belfastu na godišnjoj skupštini Evropske mreže za zdravstveno-preventivnu fizičku aktivnost (HEPA) član te asocijacije. HEPA je dio Svjetske zdravstvene organizacije, čiji je cilj da unaprijedi zdravlje građana kroz fizičku aktivnost.
UCG: CSA od sjutra punopravni član HEPA
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska sportska akademija drugi je predstavnik Crne Gore u HEPA, što je veliki uspjeh ne samo za asocijaciju, nego i crnogorsku naučno-istraživačku i sportsku javnost. Podsjetimo, na prošlogodišnjem zasjedanju Upravnog odbora HEPA u Istanbulu u punopravno članstvo primljen je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Na 12. godišnjoj skupštini i 7. godišnjoj konferenciji HEPA Evropa, koja će biti organizovana na Kraljičinom i na Univerzitetu Ulister, kao i u Istraživačkom centru - Centru izuzetnosti za javno zdravlje, Crnu Goru predstavljaće prof. dr Duško Bjelica, glavni urednik časopisa „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ koji je indeksiran u Thomson Reuters-u, a izdaje ga Crnogorska sportska akademija, kao i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović.

Tema ovogodišnje konferencije je „Pokreni se“, odnosno kakav bi trebalo da bude odgovor zdravstvenih vlasti na aktuelnu fizičku aktivnost stanovništva.

Ovogodišnja konferencija, kako kaže profesor Duško Bjelica, u velikoj mjeri bavi se i onim temama koje su među prioritetima CSA – nacionalni i regionalni pristupi promociji fizičke aktivnosti, transfer znanja, kao i individualni, društveni i ekološki pristupi u rješavanju problema fizičke neaktivnosti.Obje članice HEPA iz Crne Gore - CSA i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje - kako navodi profesor Bjelica, posvećeni su ciljevima mreže.

- CSA i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, kroz gotovo sve svoje aktivnosti, ukazuju na potrebu njegovanja zdravih stilova života, a posebno na praktikovanje fizičke aktivnosti koja je nužna za očuvanje ne samo zdravlja, nego i vitalnosti stanovništva i njihove produktivnosti, kako bi imali ispunjen život u svim dobima - kazao je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović. 

Portal Analitika