Abiznis

SO Herceg Novi: Opština može da prodaje zemljište na Luštici

Žustra rasprava o prodaji skoro pola miliona kvadrata zemljišta na Luštici obilježila je 23. redovnu sjednicu hercegnovskog parlamenta koja je počela juče i nakon pređene tri tačke dnevnog reda - prekinuta.
SO Herceg Novi: Opština može da prodaje zemljište na Luštici
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o pokretanju postupka prodaje i prenosu ovlašćenja, s ciljem prodaje zemljišta površine oko 486.000 kvadrata na hercegnovskom dijelu poluostrva. U obrazloženju odluke navedeno je da se „ovlašćuje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte da pristupi realizaciji prodaje, odnosno da pripremi tendersku dokumentaciju i sve neophodne radnje do izbora najboljeg ponuđača za ovo zemljište kojim raspolaže opština. Prodaja i valorizacija prostora trebalo bi da predstavlja doprinos infrastrukturnom i ukupnom privrednom razvoju Herceg Novog i Crne Gore. Konačnu odluku o prodaji donijeće SO Herceg Novi“.

Informacija

Odbornici opozicije negodovali su što predlagač odluke, tačnije predsjednica opštine Nataša Aćimović, ne prisustvuje sjednici, kako bi dobili tačnu i preciznu informaciju šta se prodaje, koliki će prihod od prodaje imati opština a koliki država i na šta će novac biti utrošen. Kritikovali su da je obrazloženje odluke šturo i bez podataka koji interesuju građane Novog. Obrad Gojković, nezavisni odbornik, kazao je da se rasprodaje pola miliona kvadrata jedine preostale imovine opštine, a da se ne zna ni kome, ni zašto, kao i namjena dobijenih sredstava. On sumnja da će novac otići za finansiranje projekta Evropska prijestonica kulture.

– Spremate se da novac od prodaje zemljišta na Luštici stavite u svoje džepove. Niko od nas nije protiv razvojnih projekata, ali kockarske poduhvate nećemo podržati –kazao je Gojković.

Njegovo mišljenje dijele i odbornici Danijela Đurović iz kluba SNP-a za koju prodaja predstavlja zamajavanje javnosti, kao i Milovan Baždar iz kluba odbornika PzP-a koji smatra da sam početak tog procesa nije transparentan.

Nova odluka

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman objasnio je da je riječ o inicijalnom aktu postupka i procesa, te da će prodaja, cijena zemljišta i namjena prihodovanih sredstava po tom osnovu morati biti definisane novom odlukom Skupštine.

Opozicija je prije glasanja napustila skupštinsku salu, a odluka je usvojena glasovima DPS i Izbora.

Sjednica je počela minutom ćutanja zbog smrti Slavka Bakovića, predsjednika Savjeta mladih DPS-a Herceg Novog i Borisa Boća Vujovića, odbornika Nove srpske demokratije iz prošlog saziva.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika