Abiznis

Telenor iznio iz zemlje 193,5 miliona eura

Od 227,6 miliona eura, koliko se iz Crne Gore za pola ove godine odlilo novca - 193,5 miliona eura odnosi se na jednu kompaniju - saopštili su Pobjedi iz Centralne banke. Oni nijesu kazali o kojoj se kompaniji radi, objašnjavajući da ih zakon u tome sprečava
Telenor iznio iz zemlje 193,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Povjerljivo

Prema Pobjedinim informacijama, radi se o Telenoru, kompaniji koja u Crnoj Gori posluje dvije decenije. Ova kompanija je zajedno sa Telekomom i Mtelom prije desetak dana dobila odobrenje za korišćenje radio frekvencije za mobilnu mrežu na period od 15 godina, za šta je izdvojila 12,38 miliona eura.

 - Od 227,6 miliona eura najveći dio odliva ili 193,5 miliona eura se odnosi na jednu kompaniju koja je odlučila da svoja akumulirana sredstva, koja je držala na računu u inostranstvu, isplati u vidu dividende. Statistički, prema metodologiji MMF-a (BPM6), to se vodi kao odliv stranih direktnih investicija. Pošto se radi o individualnom podatku, koji se kao takav Zakonom o statistici i sistemu zvanične statistike tretira kao povjerljiv, nijesmo u mogućnosti da javno saopštimo o kojoj kompaniji se radi – objasnili su Pobjedi iz CBCG odgovarajući na pitanje koja kompanija je iznijela ovoliko novca iz zemlje.

Na pitanje da li je za brigu ovoliki odliv za šest mjeseci, iz Centralne banke su kazali da se radi o poslovnoj odluci kompanije koja je dugi niz godina prisutna u Crnoj Gori i da je to danas uobičajena pojava u svijetu.

 - To je uobičajeno kada su u pitanju povezana preduzeća, odnosno kod velikih korporacija. Jednostavno, kompanija je dobit, koju je akumulirala godinama, riješila da podijeli akcionarima u obliku dividende, prethodno regulisavši svoje poreske obaveze – pojašnjavaju iz Centralne banke.

Iz ove institucije kažu da ova transakcija nije za brigu.

 - Što se tiče ugroženosti finansijske stabilnosti ekonomije, ova transakcija je vrlo malo uticala na ekonomiju Crne Gore s obzirom da su se ta sredstva već nalazila na računu u inostranstvu - ocijenili su iz CBCG. 

Zvanični podaci

Za šest mjeseci priliv stranih direktnih investicija iznosio je 335,6 miliona, dok se istovremeno iz zemlje odlilo ukupno 239,4 miliona.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika