Politika

DPS: Providna manipulacija o navodnim zloupotrebama

Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Dan, istraživačkog centra MANS - ''Za radove u kampanji 3.8 miliona eura'', Demokratska partija socijalista je uputila reagovanje.
DPS: Providna manipulacija o navodnim zloupotrebama
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje prenosimo integralno.


Pokušaj da se po svaku cijenu fabrikuju navodne ''zloupotrebe“ sredstava u izborne svrhe istraživačkog centra MANS i Dnevnog lista Dan, objavljen u Danu na stranama 1 i 2 pod naslovom „Za radove u kampanji 3,8 miliona eura“ najbolje demantuju činjenice a one su sljedeće:

Opštine definišu svoje budžete početkom godine, i u njima su navedeni svi previđeni radovi. To što je najviše sredstava realizovano u julu i avgustu nema veze sa izborima što najbolje potvrđuje činjenica da se svake godine, bez obzira na izborni ciklus, većina radova izvodi upravo u drugoj polovini godine.
 
Razlozi za to su prije svega što sopstveni prihodi lokalnih samouprava, kao i koncesione naknade, dospjevaju na naplatu 30. juna. Dakle, prateći naplatu prihoda, i izvršavanje budžeta u periodu od 30. juna pa do kraja godine mora biti u većem intenzitetu, a naročito kada su u pitanju infrastrukturni projekti obzirom da period povećane naplate prihoda prati i početak građevinske sezone. Dinamika izgradnje lokalne infrastrukture nema veze sa izbornim procesima, već sa sprovedenim procedurama shodno važećim zakonskim propisima i sklopljenim ugovorima sa izvođačima radova.

Svi ovi podaci su bili dostupni i navodnom istraživačkom centru MANS-a, ali očigledno nije postojala namjera za prikazivanjem objektivnog stanja. To što istraživački centar MANS i Dnevni list Dan nijesu objavili ove podatke, kao ni uporedne podatke o dinamici infrastrukturnih radova iz prethodnih godina koje nijesu bile izborne, upravo dokazuje tvrdnju da namjera teksta nije bilo istraživanje ni objektivno informisanje, već manipulisanje podacima kako bi ubijedili javnost u tezu o navodnim zloupotrebama. 

Takođe nijesu tačne ni tvrdnje da "pomoć" u izbornim mjesecima značajno obezbjeđuju i Direkcija za saobraćaj i Direkcija javnih radova, kao dvije vladine direkcije koje sprovode kapitalni budžet. Svake godine se Kapitalnim budžetima planiraju projekti obrazovanja, izgradnje vodovoda, investiciono presvlačenje asfalta, kao i niz drugih projekata iz oblasti sporta, kulture, socijalnog staranja, zdravstva, te izgradnja lokalne infrastrukture po prioritetima lokalnih samouprava.

Svi predloženi projekti kod obje Direkcije detaljno su opisani u godišnjem Zakonu o budžetu Crne Gore. Zakon o budžetu je javan dokument kojeg usvaja Skupština Crne Gore.  Dakle, javnost može i ove, kao i svih prethodnih godina, da ima uvid u to što su planirane investicije. Sve ovo istraživači MANS-a i Dana nijesu prezentovali javnosti, jer ove činjenice direktno opovrgavaju teze iznijete u njihovom tekstu. Dakle, u očiglednom nedostatku argumenata, pojedine NVO i mediji pribjegavaju manipulaciji podacima kako bi nekako stvorili privid o navodnim zloupotrebama. 

Portal Analitika