Abiznis

Đukanović: Crna Gora će biti jedna od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija

Rebrendirani hotel Lipka biće otvoren u decembru o.g., dok se očekuje da žičara i ski staza Kolašin 1600 bude u funkciji za sezonu 2017/2018, saopšteno je tokom današnje posjete premijera Mila Đukanovića i ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića opštini Kolašin.
Đukanović: Crna Gora će biti jedna od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija
Portal AnalitikaIzvor

Naime, danas je organizovan obilazak ski lokaliteta Kolašin 1600 na kome se planira izgradnja ski centra i gdje su već u toku radovi Direkcije javnih radova Ministarstva. Nakon toga, održana je prezentacija ARNN grupe koja je novi vlasnik hotela Lipka, gdje će operator biti Four points by Sheraton. Isti investitor upriličio je i obilazak lolaliteta Kolašin 1450, gdje će takođe biti izgrađen njihov hotel brenda “WESTIN”. 

Naglašeno je očekivanje da će žičara i ski staze Kolašin 1600 biti u funkciji do sezone 2017/2018. Tender za nabavku žičare na Cmiljači biće objavljen uskoro. Kada je riječ o planovima izgradnje ski centra na lokaltetu Žarski, rečeno je da će Vlada nakon izrade investicionog elaborata, kroz Kapitalni budžet predvidjeti sredstva za njegovu realzaciju. Najavljeno je i skoro raspisivanje tendera za projektovanje 20km ski staza Savinom kuku, a već je raspisan tender za rekonstrukciju 5km postojećeg puta do ovog lokaliteta. 

ARNN grupa, novi vlasnik Lipka hotela planira rebrendiranje istog u Four Points by Sheraton, kao i gradnju turističkih kapaciteta pod WESTIN brendom. Rebrendirani hotel Lipka, čije se otvaranje očekuje u decembru o.g, će imati 72 sobe uključujući 12 apartmana. The Westin Kolašin, čije otvaranje je planirano za 2020. godinu, će raspolagati sa 106 smještajnih jedinica. 

U djelu valorizacije Đalovića pećine, završena je izrada glavnog projekta za izgradnju putra Bistrica-Manastr Podvrh, koji predstavlja prvi korak u valorizaciji Pećine. Osim toga, planirana je izgradnja žičare od Manastira Podvrh do same Đalovića pećine, a u toku je izrada Studije turističke valorizacije Pećine sa idejnim uređenjem jednog njenog dijela. 

Uzevši u obzir državne investicije u razvoj infrastrukture autoputa, te gorepomenuta ulaganja, poslata je poruka da će ukupna ulaganja u razvoj infrastrukture na sjeveru iznositi 984 mil €, kao i da su na Sjeveru evdentno u toku dinamične investicione aktivnosti, čiji se puni rezultati očekuju u narednom periodu. 

Premijer Milo Đukanović: Vjerujem da imamo sve predispozicije da Crna Gora postane jedna od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija, i to ne valorizujući samo svoje prelijepo primorje, već i sve svoje turističke potencijale, od kojih su ne manje izdašni oni u kontinentalnom, i posebno planinskom dijelu Crne Gore. 

Ministar Branimir Gvozdenović: Pored podrške za svako radno mjesto, planiramo da porez na usluge za sve ugostiteljske objekte na Sjeveru bude 7%. Uz naša ulaganja u turističku infrastrukturu, u pitanju je ozbiljna prilika da se urade biznis planovi, otvore preduzeća i zaposle ljudi koji imaju kapaciteta da vode takva preduzeća. 

(Foto: gov.me)

Portal Analitika