Sci/Tech

INFOFEST 2016: Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost

U okviru ovogodišnjeg INFOFEST-a održan je panel na temu „Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost“ u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).
INFOFEST 2016: Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost
Portal AnalitikaIzvor

U uvodnom dijelu panelu govorio je Kenan Duraković (Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije), Davor Kodrnja (Symantec), Dušan Krkotić (CIRT-Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije) i Dejan Abazović (Centralna banka Crne Gore).

Kako je saopšteno iz MIDT, kroz diskusiju na  panelu  su razmatrana inovativna rješenja i pristup sajber bezbjednosti, kao i najnovije prijetnje i incidenti u sajber prostoru.

Jedan od strateških ciljeva koji je prepoznat nacionalnim i EU dokumentima jeste i jačanje javno-privatnog partnerstva. U tom duhu, kroz ovaj panel će se nastaviti aktivnosti u ovoj sferi i razmotriti  predlozi za oblike i vidove unapređenja već postojeće i razvoja nove saradnje.

Većina mreža i informacionih sistema su u privatnom vlasništvu, saradnja između javnog i privatnog sektora je od suštinskog značaja. Operatere bazičnih servisa i digitalnih usluga treba ohrabriti da razvijaju svoje sopstvene mehanizme neformalne saradnje, a kako bi se osigurala bezbednost mrežnih i informacionih sistema” u toj perspektivi je i zamišljen ovaj panel, jer „Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost“.

Portal Analitika