Abiznis

Brajović-Nagi: CG i Rumunija da jačaju saradnju na polju infrastrukturnih projekata

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je danas u posjetu ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinanda Nagija. Obostrano je ocijenjeno da je saradnja između Crne Gore i Rumunije izuzetno dobra, a iskazana je namjera za njenim unaprjeđenjem.
Brajović-Nagi: CG i Rumunija da jačaju saradnju na polju infrastrukturnih projekata
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Nagi izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu ministra Brajovića ukazanom tokom nedavne posjete delegacije Rumunije koju je predvodio ministar saobraćaja Petru Sorin Buse. Tom prilikom, Brajović je sa članovima rumunske delegacije posjetio i gradilište mosta Moračica, kapitalnog objekta na autoputu Bar-Boljare.

Sagovornici su saglasni da pristup realizaciji infrastrukturnih projekata mora biti regionalan, te ocijenili i posebno značajnim predstojeći Samit 16+1 koji će biti održan u novembru u Rigi, a koji će otvoriti i dodatne mogućnosti za saradnju obje države sa NR Kinom, ali i sa ostalim državama koje će biti učesnice Samita. Potvrdili su i spremnost Crne Gore i Rumunije da međusobno jačaju saradnju na polju infrastrukturnih projekata.

Predmet pažnje tokom sastanka bili su svakako i predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Ambasador je istakao da Rumunija daje bezrezervnu podršku našoj državi na njenom daljem putu evro-atlantskih integracija, podsjećajući da je Crna Gora lider u regionu po progresu koji bilježi u ovim procesima.

Ministar Brajović je zahvalio na podršci koju Crna Gora ima od Rumunije u procesu evropskih integracija i pristupanja NATO-u, cijeneći je značajnom dodatno i zbog toga jer dijelimo isti region. Kako je ambasador saopštio, očekuje se da rumunski Parlament početkom oktobra ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime će Rumunija postati 8. država koja je završila proces ratifikacije Protokola.

Portal Analitika