Društvo

UDG: Doživite čovjeka budućnosti na "Fabrici znanja"

Na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) utorak 27. septembra u 11 časova svečano će biti otvorena šesta po redu regionalna IT manifestacija ,,Fabrika znanja''. U periodu od 27-28. septembra, najveći događaj u regionu će okupiti preko 3.000 učenika, studenata i profesora koji će se imati priliku da se kroz edukaciju i zabavu upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti informacionih tehnologija. Ono što ovogodišnju ,,Fabriku znanja'' razlikuje od prethodnih jeste obilježavanje 160 godina od rođenja jednog od najvećih imena iz domena nauke, Nikole Tesle, za kojeg se kaže da je ,,izumio vijek''.
UDG: Doživite čovjeka budućnosti na "Fabrici znanja"
Portal AnalitikaIzvor

,,Fabrika znanja'' je organizovana u okviru događaja ,,Otvoreni dani nauke'' na UDG-u pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore uz podršku vodećih svjetskih kompanija i okupiće veliki broj stručnjaka koji će učesnicima prenijeti svoja znanja i iskustva iz oblasti IT-a, nauke, start up kompanija i drugih dinamičnih sektora budućnosti. Manifestaciju će svečano otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

Učesnicima i posjetiocima manifestacije će se obratiti rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, ministarka u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović i predsjednik Comtrade-a Veselin Jevrosimović.

2609udg

Na  ovogodišnjoj ,,Fabrici znanja'' biće održana izložba pod nazivom ,,Nikola Tesla - Čovjek budućnosti''. Posjetioci će biti u prilici da se, zahvaljujući podršci beogradskog Muzeja Nikole Tesle, upoznaju sa njegovim najznačajnijim izumima sa kraja  19. i početka 20.vijeka. Izložba šalje snažnu poruku mladim ljudima da su talenat, upornost i  hrabrost temelj uspjeha u radu i svakodnevnom životu. U okviru izložbene postavke, biće predstavljen projekat virtuelne realnosti, čiji je idejni tvorac kompanija Digital Mind. Zahvaljujući najnovijoj i najmodernijoj tehnologiji, posjetioci će dobiti jedinstvenu priliku da se ,,susretnu'' sa Teslom u hidrocentrali na Nijagarninim vodopadima, u laboratoriju u Kolorado Springsu kao i u hotelskoj sobi ,,New Yorker-a'' , gdje je proveo poslednje dane svog života.

1609udg2

Učesnici će se na ovogodišnjoj ,,Fabrici znanja'' baviti raznim temama iz oblasti IT-a , od vještina programiranja, tehnikom izrade Android aplikacija i upoznati sa novom internet terminologijom ,,online monetizacija'' i  ,,internet things''. Osim toga, učesnici će se na kreativan način podsticati kako da postanu IT lideri, da nauče da pokrenu sopstveni biznis i vidjeti sa kakvim se izazovima suočavaju freelancer-i na Balkanu.

Na kraju manifestacije biće proglašen pobjednik konkursa za najbolju ostvarljivu poslovnu ideju ,,Right Click 2016'' kojeg sleduje vrijedna nagrada a odabrana riješenja da će biti realizovana u praksi.

Portal Analitika