Abiznis

Maraš: Berba u izuzetnom obimu i kvalitetu

Ovogodišnja berba kompanije Plantaže ostvarena je u izuzetnom obimu i kvalitetu, pri čemu je čak 29 odsto bila veća od prošlogodišnje, saopštila je izvršni direktor preduzeća, Verica Maraš.
Maraš: Berba u izuzetnom obimu i kvalitetu
Portal AnalitikaIzvor

Ona je na manifestaciji Diplomatija u vinogradu, kojom je kompanija zaključila još jednu uspješnu berbu, rekla da je istovremeno prebačen plan za ovu godinu.

“Sve u svemu u berbi smo sa vinograda, pod vinskim sortama, površine oko 2,1 hiljada hektara, ostvarili berbu od preko 21 milion kilograma grožđa. I ova godina će biti upamćena kao godina vrhunske berbe sa sirovinama za najbolja vrhunska vina”, kazala je Maraš.

Ona je navela da je, tradicionalno, vino Plantaža jedini poljoprivredni proizvod od kojeg država bilježi suficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom u iznosu od 12 do 16 miliona EUR godišnje, što pokazuje koliko je tako dobra berba značajna za Plantaže, crnogorsku poljoprivredu i Crnu Goru uopšte.

2609plantaze2

Završnoj svečanosti berbe su prisustvovali članovi diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Vlade, parlamentarnih političkih partija, odbornici opštinskog parlamenta i predstavnici medija.

Manifestacija je, kako se navodi, imala i takmičarski karakter pa je najveću količinu grožđa ubrao šef misije Azejberdžana u Crnoj Gori, Anar Ajamov, koji je osvojio nagradu Vino iz eksluzivnog programa Stari podrum - Zlatna berba 2011.

2609plantaze1

Ambasador Mađarske, Kristian Poša, osvojio je drugo mjesto i nagradu vina iz programa Pro Anima, dok je treće mjesto osvojio ambasador Bosne i Hercegovine (BiH), Đorđe Latinović, osvojivši vino Vladika u promo kutiji.

Izvor: Mina

Portal Analitika