Svijet

Pusić: Moguće da niko od kandidata ne bude izabran za genseka UN-a

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske i bivša kandidatkinja za generalnog sekretara UN Vesna Pusić smatra da ni jedan od 12 kandidata koji se takmiče da sjednu u stolicu Ban Ki Muna neće biti izabran za tu dužnost. Pusić je u Novom danu na N1 rekla da se 'sve više priča' o tome da generalni sekretar UN-a postane neko ko dosad uopšte nije bio u procesu izbora.
Pusić: Moguće da niko od kandidata ne bude izabran za genseka UN-a
Portal AnalitikaIzvor

''Meni se čini da je u ovoj situaciji moguće da niko od nas, koji smo biti u procesu selekcije, ne bude izabran za Generalnog sekretara UN-a. Moguće je da bude neko novi, neko trinaesti. Ima za to više razloga. Prvo se moraju složiti članice Savjeta bezbjednosti, a ponajviše pet stalnih članica. Moj utisak je da većini stalnih članica malo išao na živce proces prezentacije i otvaranje prema javnosti procesa selekcije. Izborom nekog trinaestog bi pokazali da je ovo bilo divno, ali da će sad oni odlučiti. Odluka mora biti donijeta do ponoći 31.12., to je zadnji rok i proces ostaje otvoren do tada tako da ako se pojavi neki novi kandidat za njega će biti organizovana ponovno takva jedna prezentacija. Time će se udovoljiti formi i može to biti osoba konsenzusa'', objasnila je Pusić.

Dodala je kako Antonio Gutereš, koji se činio izglednim nasljednikom Ban Ki Muna  sad ne stoji tako dobro.

''Gutereš, visoki predstavnik za izbjeglice, je bio na čelu, ali se čini da je imao dva negativna glasa i to veto glasove od stalnih članica''.

Za Vuka Jeremića je rekla da ima dobru podršku, ali da ima i nekoliko ''ozbiljnih protivnika".

Peta runda glasanja za generalnog sekretara UN održava se danas u Njujorku.

Izvor: N1

Portal Analitika