Društvo

Počinju Dani nauke: Brojni sadržaji u nekoliko crnogorskih gradova

Festival Otvoreni Dani nauke, koji će večeras sa početkom u 19 časova biti svečano otvoren u Vladinom domu na Cetinju, sa velikim brojem svojim segmentima širom gradova Crne Gore krenuće sjutra.
Počinju Dani nauke: Brojni sadržaji u nekoliko crnogorskih gradova
Portal AnalitikaIzvor

U utorak, 27. septembra, početkom u 10 časova, u zgradi Rektorata Crne Gore, biće održana predavanja najvećih fizičara elementarnih cestica u Evropi i popularizaora nauke najveće Laboratorije za fiziku čestica u svijetu, CERN-a,  Prof. dr Michael Dozer-a i prof. dr Rolf-a Landua. Paralelno sa predavanjima u zgradi Rektorata u 10:00h u Capital Plaza-i biće otvorene i izložbe „Kamen krije znanje“ i „Naša priroda - naša hrana“, kao i stalna postavka Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i izložba „Znamenite biljke slovenačkih planina“ u izložbenom prostoru Prirodnjačkog muzeja u Tološima. 

Sjutra, sa početkom u 11:00h, na Univerzitetu Donja Gorica, biće otvorena šesta regionalna IT manifestacija “Fabrika znanja”, koja će trajati dva dana, 27 i 28. septembra. Riječ je o najvećem regionalnom događaju koji će i ove godine prema najavama okupiti preko 3.000 učenika, studenata i profesora, a koji će kroz edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija. Pored uvijek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” obelježiće i veliki jubilej – 160 godina od rođenja jednog od najvećih velikana nauke, Nikole Tesle, izložbom „Nikola Tesla – Čovjek budućnosti“, koja je u saradnji sa Muzejem Nikola Tesla iz Beograda ekskluzivno rađena za ovogodišnje Dane nauke.“Fabriku znanja” na univerzitetu Donja Gorica svečano će otvoriti ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr. Sanja Vlahović. Među govornicima na svečanom otvaranju naći će se predsjednik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović, kao i rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr. Veselin Vukotić.

Paralelno sa sadržajima u Podgorici, sjutra će krenuti sadržaji i u Nikšiću, gdje je pripremljen bogat program, poput Dana robotike, Radionica na temu „Nove metode učenja“, segmenta „Virtuelna realnost“ i Predavanja na temu inovacija i preduzetništva, a sve to u novom objektu inovaciono-preduzetničkog centra „Tehnopolis“ od 10:00-16:00h. Programi u Mojkovcu i Kolašinu startovali su već danas. Dani nauke trajaće od 26-30. septembra. Detaljan program festivala nalazi se na portalu www.daninauke.me .

Portal Analitika