Društvo

Odvikavanje srednjoškolaca od duvana

Oko trećine maturanata konzumira duvanske proizvode, saopštilo je Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) koje zbog velikog interesovanja srednjoškolaca, pnovo krajem septembra organizuje Savjetovalište za odvikavanje od pušenja. Ciljna grupa Savjetovališta će biti maturanti.
Odvikavanje srednjoškolaca od duvana
Portal AnalitikaIzvor

Srednjoškolci koji su zainteresovani da prestanu sa konzumiranjem duvanskih proizvoda i zaštite zdravlje od štetnih efekata pušenja, mogu se javiti od ponedjeljka do petka 26 - 30.septembra, u 18 sati na telefone CDPR-a 020 665 633 i 069 530 666.

“Još jedanput ponavljamo da u Crnoj Gori duvan konzumira veliki broj srednjoškolaca, što iznosi oko trećine maturanata, zavisno od odjeljenja i škole koju pohađaju, kao i mjesta gdje se školuju. Časovi odvikavanja od pušenja su besplatni, jer je naša stalna želja da što više srednjoškolaca (maturanata) - pušača u Crnoj Gori ostavi pušenje”, navodi se u saopštenju CDPR-a.

Oni napominju da je po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kao i dva Zakona o izmjenama i dopunama, pušenje potpuno zabranjeno u svim školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, kao i njihovim ograđenim prostorima - dvorištima.

“Tretman odvikavanja od pušenja traje sedam dana tj. pored pripremnog sadrži još pet časova. Način odvikavanja od pušenja po kojem se radi je metod američkog profesora Vejn Mek Farlanda, koji je svugdje u svijetu do sada dao najbolje rezultate kod problema ostavljanja duvanskih proizvoda”, kaću iz CDPR.

Portal Analitika