Društvo

U prodaji knjiga „Dukljanski knez Sveti Vladimir“: Nova monografija za milenijumski praznik

Na jednom mjestu, na 236 stranica, sakupljena je i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru i opisan njegov kult sveca. Osim istoriografi je, u njoj su i likovni prikazi, književni i hagiografski prilozi. Neki od njih prvi put su dostupni široj i stručnoj javnosti
U prodaji knjiga „Dukljanski knez Sveti Vladimir“:  Nova monografija za milenijumski praznik
Portal AnalitikaIzvor

Monografija „Dukljanski knez Sveti Vladimir“, kapitalno djelo u izdanju Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“ iz Podgorice i Nove Pobjede, dostupna je od juče na svim prodajnim mjestima štampe u Crnoj Gori. Primjerak košta 4,99 eura. Na 236 stranica monografije, na jednom mjestu sakupljena je i prezentovana difuzna građa o knezu Vladimiru i opisan njegov kult sveca koji doseže.

Rasprostranjen kult

Osim istoriografije, u monografiji su i likovni prikazi, književni i hagiografski prilozi. Neki od njih prvi put su dostupni široj i stručnoj javnosti. Publikovana je povodom 1000 godina od kada je Dukljanski knez Sveti Vladimira tragično okončao ovozemljski život – u Prespi, prijestonom gradu ondašnjeg Makedonskog carstva. Kult o prvom crnogorskom svetitelju Svetom Vladimiru Dukljanskom najšire je rasprostranjen na balkanskim prostorima, a naročito u Makedoniji, Albaniji i na Svetoj gori Atonskoj  gdje se „u bugarskom manastiru Zograf čuva lobanja Svetog Vladimira“.

U proteklih hiljadu godina njegov kult je nastao i opstajao uporedo u narodnoj tradiciji i crkvenoj liturgiji, nalazio se između dokumentarne fikcije i istorijske zbilje. U osnovi, on je značajna poveznica Istoka i Zapada, medijum u kojem se susrijeću i prožimaju različiti narodi, kulture i religije. Činjenica da je narodno pamćenje i tradicionalno praktikovan je očuvalo jednog srednjevjekovnog vladara i njegov kult, uključujući i krst i običaj njegovog iznošenja na Rumiju, predstavlja bez dileme, jedinstveno nematerijalno dobro ne samo Crne Gore, nego i evropskih država u njenom okruženju. Relevantni naučni dokazi  objavljeni u monografiji „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ svjedoče i o činjenici da je Vladimir Dukljanski osnivač prve Crnogorske Države u Duklji, još u 10. vijeku. Zato je hiljadugodišnjica njegove smrti za našu Državu i crkveni i državotvorni jubilej.

Dostojna zahvalnost

- Kod svih suśednih naroda, osim kod Makedonaca, Sveti (Jovan) Vladimir je isključivo hagiografska ličnost i nije činilac njihovog narodnog i nacionalnog identiteta. Za Crnu Goru i njenu državnu i kulturnu (ili: kulturološku) istoriju, ovaj milenijumski praznik jedinstvena je prilika da se oda dostojna zahvalnost tvorcima prve crnogorske države Duklje, najistaknutijim njenim državnicima – arhontima, kneževima, kraljevima. To je prilika i da se domaćoj i inostranoj javnosti predstavi autentičnost kulta Svetog Vladimira, koji na najbolji način osvjetljava crnogorsku multikonfesionalnu duhovnost i naš savremeni građanski ekumenizam – zapisano je u predgovoru monografije. Glavni urednik monografije „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ je predśednik DANU Sreten Perović. Članovi redakcionog odbora su akad. Radmila Vojvodić, Mijo Aleksić, Vojo Banović, akad. Gojko Kastratović, Miroljub Orlandić i akad. Pavle Pejović. Knjiga je štampana u 1016. primjeraka.

Pobjeda

Portal Analitika