Društvo

Četiri decenije od izgradnje pruge Beograd – Bar: Svjedok pregalaštva

U okviru manifestacije „Pruga mladosti“ juče je povodom obilježavanja četiri decenije od izgradnje pruge Beograd - Bar za oko 120 brigadira, koji su učestvovali u njenoj izgradnji u Domu kulture u Baru, održan svečani koncert.
 Četiri decenije od izgradnje pruge Beograd – Bar: Svjedok pregalaštva
Portal AnalitikaIzvor

Voditelj programa dramski umjetnik Dragiša Simović je istakao da njihovo „veliko djelo stoji kao vremeni spomenik pregalaštva i zanosa, kao putokaz generacijama koje rastu i koje će se rađati“ . Potpredsjednik opštine Dušan Raičević je u ime lokalne samouprave naglasio da je privilegija biti u društvu onih koji su Crnoj Gori „otvorili prozor u svijet“.

- Vaša posjeta je prilika da se podsjetimo kako je kolektivni duh jači i od brda i od planina. Globalni građevinski poduhvat od 234 brigade je pokazatelj da samo zajedničkom snagom mo- žemo pobijediti i izgraditi zemlju, a isto tako i pokazati kako se ona voli. Iskreno se nadam da će i buduće generacije na jednak način graditi zemlju, jer samo tako gradimo i sebe - kazao je Raičević. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja omladinskih radnih akcija i volontera Zoran Matović izrazio je zahvalnost opštini na podršci manifestaciji „Pruga mladosti“.

- Ta podrška je pokazala da se ono što su omladinci dali na izgradnju pruge Beograd - Bar ne zaboravlja, da je još u svježem sjećanju, da se cijeni i poštuje. Zahvaljujem i na iskrenoj nadi da će i generacije mladih ljudi koje danas stvaraju dobiti priliku da stvore nešto slično. Mislimo da za to postoje mogućnosti i šanse. Mi kao raniji akcijaši i brigadiri smo ohrabreni činjenicom da su dvije države riješile da rekonstruišu prugu Beograd - Bar, te da su na okončavanju početka radova na tom projektu prisustvovala dva predsjednika. Mi se iskreno nadamo da će projekat biti završen u nekom razumnom roku, saglasno moguć- nostima dvije države i da ćemo se barem približiti onome što smo svi očekivali kad je pruga građena - da će Luka Bar postati značajno čvorište pomorskog transporta, a željeznička pruga otvoriti put ka srednjoj Evropi, pa i šire - kazao je Matović. Potpredsjednik opštine Bar Dušan Raičević dobio je na poklon monografiju „To su naših ruku dela“ autora dr Slobodana Ristanovića. Autor je tom prilikom kazao da su u njoj obuhvaćene sve radne akcije u Jugoslaviji od 1941. do 1990. godine i zapaženo učešće omladine Crne Gore. Jedan od idejnih tvoraca omladinske radne akcije „ORA“ iz Kraljeva Sreten Jovanović naveo je da je „dokaz da smo živjeli u jednoj velikoj zemlji taj da smo pravili velika djela“.

- Drago mi je što smo mi preuzeli ulogu da probamo da ponovo obnovimo taj duh da se radom postiže sve i da je samo rad šansa da ponovo obnovimo, odnosno da izgradimo nešto što je poru- šeno, a porušeno je ono od čega živimo - fabrike, putevi, pruga...- istakao je Jovanović. Brigadiri su imali priliku da pogledaju dvije koreografije KUDa „Jedinstvo“ - „Crna Gora“ i „Vrsuta“, a potom je prikazan i film „Omladinske radne akcije u Jugoslaviji“ u izdanju „Filmskih novosti“. Po završetku koncerta posjetili su sva kulturno-istorijska obilježja u Baru. Sličan program u sklopu manifestacije „Pruga mladosti“ organizovan je i u Prijepolju.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika