Svijet

Europol: Zarada krijumčara migranata oko 6 milijardi dolara

Dok je evropska javnost sa zaprepašćenjem saznala da se kod obala Egipta ponovo udavilo 163 migranta, a njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da će i s Egiptom i nekim afričkim zemljama EU sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom, Europol je objavio da su Turci glavni krijumčari ilegalnih imigranata u Evropu.
Europol: Zarada krijumčara migranata oko 6 milijardi dolara
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Europol, policijska agencija EU, takođe je objelodanila da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara, da se "veliki dio prometa tog novca odvija ilegalnim bankarskim kanalima, ali organizovani kriminal, krijumčari široko koriste i legalni biznis s novcem".

Turci su najbrojniji među 40.000 organizovanih kriminalaca koji švercuju migrante, a među njima, i Bugari, Egipćani, Sirijci, Iračani, Poljaci, Pakistanci, Rumuni, Tunižani, Srbi i ljudi s Kosova.

Ima 230 "žarišta", mjesta preko kojih se švercuju migranti u Uniju, a glavne "vruće tačke" izvan EU su Izmir, Istanbul, Misrata, Tripoli, Bengazi, Aman, Bejrut, Alžir, Kazablanka, Oran i Kairo.

"Vruće tačke" unutar Evropske unije su, kazuju podaci Europolovog centra za suzbijanje ilegalne imigracije, Atina, Solun, Kale, Pasau, Beč, Budimpešta, Minhen, Rim, Torino, Milano, Zebriž, Pariz, Madrid, Stokholm, Varšava i Hamburg.

N1

Portal Analitika