Abiznis

VUKSANOVIĆ: Hrana je u Crnoj Gori bezbjedna, kontrole su rigorozne

Hrana u Crnoj Gori je bezbjedna, kako ona koja se proizvodi u našoj zemlji tako i ona koja se uvozi, poručio je u intervjuu za Pobjedu direktor Uprave za inspekcijske poslove Božidar Vuksanović.
VUKSANOVIĆ: Hrana je u Crnoj Gori bezbjedna, kontrole su rigorozne
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da se inspektori svakodnevno bore i sa sivom ekonomijom, a da im je prioritetan zadatak nadzor u segmentima gdje je rad „na crno“ posebno izražen, kako u dijelu neformalnog zapošljavanja, tako i rada „na crno“ formalno zaposlenih, kao što su neplaćeni rad, isplate zarada i uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, prekovremeni rad, noćni i rad u dane državnih i vjerskih praznika.

POBJEDA: Koliko je bilo inspekcijskih kontrola tokom sezone i kakav je rezultat u odnosu na lani?

VUKSANOVIĆ: Značaj uloge Uprave za inspekcijske poslove prepoznali su građani i turisti, a u prilog tome govori i podatak da je u toku jednog dana u ljetnjoj turističkoj sezoni bilo i do 200 prijava našem kol centru.

Od 1. maja do 1. septembra 100 inspektora, iz različitih inspekcija, obavili su 18.314 pregleda, u primorskim opštinama- Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi i planinskim turističkim centrima -Kolašin i Žabljak. Pronašli su 9.962 nepravilnosti, izrekli 3.761 mjeru ukazivanja i izdali 7.476 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 2.528.234 eura.

Inspektori su podnijeli 98 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i tri krivične prijave. Donešeno je i 71 rješenje o pečaćenju objekata, a uklonjeno ih je 52.

Od 1. januara do 1. septembra inspekcija je imala 43.604 pregleda, pri čemu je pronašla 18.839 nepravilnosti, izrekla 6.999 mjera ukazivanja i izdala 10.874 prekršajna naloga sa novčanim kaznama od 3.587.384 eura. Podnijeli su 350 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 58 krivičnih prijava.

POBJEDA: Koji su benefiti od povećane kontrole?

VUKSANOVIĆ: Pojačanim nadzorom u turističkoj sezoni uticalo se na povećanje broja zakonito zaposlenih lica, naplate budžetskih i lokalnih prihoda i broja registrovanih privrednih subjekata. Ostvaren je i napredak kod evidencije robe i usluga u prometu, izdavanja računa, uplate dnevnih pazara. Sve to je uticalo na kvalitet cjelokupne turističke ponude naše zemlje.

Pomaka je bilo i u praćanju rafting usluga, jer prošle godine na Šćepan Polju nijedan rafter nije posjedovao odobrenje za rad, dok su ove godine svi rafteri pribavili dokumentaciju neophodnu za obavljanje ove djelatnosti.

POBJEDA: Na kom je nivou bezbjednost hrane na našem tržištu i u kojoj mjeri su rigorozne kontrole prilikom uvoza, ali i domaćih proizvoda?

VUKSANOVIĆ: Hrana u Crnoj Gori je bezbjedna, kako ona koja se proizvodi u našoj zemlji tako i ona koja se uvozi. Uzorkovana je za potrebe sprovođenja monitoringa, prisustva rezidua pesticida, nitrata, teških metala i nijesu utvrđene nepravilnosti. Sva hrana koja se uvozi podliježe rigoroznim inspekcijskim kontrolama pri uvozu, a tu se misli na vizuelni pregled, pregled dostavljene dokumentacije i uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja.

U toku ljetnje sezone epidemiološka situacija bila je zadovoljavajuća, a inspektori su uzimali uzorke gotovih proizvoda i hrane iz objekata u kojima se priprema i uslužuje visoko rizična hrana - sladoledi, kolači, salate, brza hrana, kao i iz privremenih objekata.

Analize su pokazivale mali broj povećanja enterobakterija, koje ukazuju na lošu higijenu, ali u ispitivanim uzorcima nijesu izolovane patogene bakterije. U toku pojačanog nadzora nijesu zabilježene epidemije trovanja hranom, a sanitarno-higijenski uslovi su u objektima koji su pod nadzorom mnogo bolji u odnosu na ranije.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika