Društvo

Bošnjačka stranka pozdravlja odluku o povlačenju rječnika CANU

Bošnjačka stranka pozdravila je odluku o povlačenju rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika iz distribucije, za koji smatraju da je obilovao nasrtajima na manjinske zajednice u Crnoj Gori, njihovu kulturu i tradiciju, naučnim neistinama i pogrešnim defincijama.
Bošnjačka stranka pozdravlja odluku o povlačenju rječnika CANU
Portal AnalitikaIzvor

„Povlačenje rječnika predstavlja pozitivan podstrek da se dođe do kompromisnog rješenja i zaustavi naučna sramota koju je imalo to izdanje CANU.  Ti primjerci se moraju povući iz distribucije, iz javnoga prometa i naći način da kroz komplementarno djelovanje institucija dođe do jednog dobrog izdanja rječnika“, saopštavaju oni.

Vrlo je bitno da jezička nauka ima nastavak u onim odrednicama koje će uslijediti u narednom periodu, a da bi se izbjegle mnoge nedoumice koje su pratile izdanje prvog toma rječnika neophodno je angažovati i druge institucije kako bi se mogući problemi rješavali u hodu, misle oni.

„Treba uključiti sve institucije koje se bave jezičkom naukom u Crnoj Gori, a u kojima vjerujemo da ima jako kompetentnih ljudi, stručnjaka koji mogu odgovoriti ovom zadatku“, zaključuju iz bošnjačke stranke.

Portal Analitika