Društvo

Goranović: Bihorsko kulturno ljeto pozitivan primjer kulturnog života Petnjice

Pavle Goranović, ministar kulture, danas je sa ministrom za ljudska i manjinska prava, dr Suadom Numanovićem, posjetio Opštinu Petnjica, gdje su razgovarali sa predsjednikom Opštine, Samirom Agovićem.
Goranović: Bihorsko kulturno ljeto pozitivan primjer kulturnog života Petnjice
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Goranović kazao je prilikom posjete da je unapređivanje saradnje Ministarstva kulture i Opštine Petnjica važan korak na putu oplemenjivanja kulturnog života njenih građana, te da opština ima kulturne potencijale kojima se mora ozbiljno posvetiti i iskoristiti ih na najbolji način. “Kulturni profil Petnjice karakterišu osobenosti koje se, zbog njenih građana, moraju istaći i iskoristiti kao osnov za razvoj kulture cijelog ovog kraja”, rekao je ministar Goranović, podsjećajući da je vještina izrade bihorskog ćilima jedna od važnih kulturnih posebnosti ovog kraja, te da je pokrenuta procedura za njen upis u Registar kulturnih dobara, čime će posati prvo nematerijalno kulturno dobro sa teritorije Opštine Petnjica.

U razgovoru sa predsjednikom Agovićem, bilo je riječi o mogućnostima realizacije novih kulturno-umjetničkih projekata koji bi, uz podršku Ministarstva kulture, doprinijeli kulturnom aktivizmu građana Petnjice, oplemenjivanju kulturne ponude opštine, a sve u cilju poboljšanja opšteg kvaliteta života u ovom dijelu Crne Gore.

Ministar Goranović je kazao da je pozitivan primjer kulturnog života Petnjice i manifestacija Bihorsko kulturno ljeto, koje je ove godine zabilježilo preko 50 programa. Po ocjeni ministra, Petnjica bi tokom cijele godine morala imati raznovrsnu kulturnu ponudu, bez ograničavanja samo na ljetnji period.

Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović, kazao je da je, upravo u duhu poštovanja temeljnih ljudskih prava, neophodno razvijati kulturu jedne opštine, sa istom posvećenošću kojom se pristupa i ostalim razvojnim segmentima. On je sa predsjednikom Agovićem na sastanku govorio i o očuvanju i unapređenju društvenog ambijenta kojim se garantuje poštovanje osnovnih ljudskih prava građana Petnjice, te je istakao ovu opštinu kao primjer u očuvanju multietničkog sklada kao najviše vrijednosti koju baštini Crna Gora.

Ministri Goranović i Numanović su prilikom posjete Petnjici obišli i Petnjičku džamiju i ljetnju scenu Centra za kulturu Petnjica. 

Predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović, zahvalio se ministrima na posjeti i istakao da je podrška ministarstava Vlade Crne Gore značajna i vidljiva još od proglašenja Petnjice opštinom, te da su realizovani projekti, kao i oni koji su u planu, najbolji dokaz dobrog odnosa i dobar oslonac na putu ka daljem razvoju opštine. Predsjednik Agović je ministra Goranovića i ministra Numanovića upoznao sa trenutnim problemima, al ii potencijalima Petnjice, te su dogovoreni konkretni koraci za naredni period, gdje će Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pružiti podršku, u domenu svog djelovanja.

Portal Analitika