Region

Poslije "tomovače", Nikolić proizvodi i "šardone"

"Prvi put sam prošle godine proizveo vino, od vinskih sorti Otonel i Šardone", otkrio je novinarima predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić.
Poslije "tomovače", Nikolić proizvodi i "šardone"
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da je Šardone bio bolji, a da je ove godine grožđe Otonel bolje.

- Rod je bolji nego prošle godine, ali nijesam u stanju da budem stalno u vinogradu i to se vidi  po grožđu. Bolje je grožđe na Rubinovoj platnaži u Dobričevu - ocijenio je juče vinar Nikolić na početku berbe na Rubinovoj platnaži u Dobričevu kod Ćuprije.

On je istakao da je sam formirao mali vinograd, iako se ne bavi time.

- Znam koja je muka da se gleda u nebo da li će kiša, pa poslije da li će odmah sunce ili će se osušiti na vjetru - kazao je Nikolić i dodao da želi svim vinogradarima da imaju dobar rod, da naprave dobro vino i da vinarije nastave uspješan plasman vina na tržišta Evrope i svijeta.

- Ova zemlja, ova klima, ovo sunce, zaslužuje da ima i dobre vinare. Godina je bila dobra, uz sve što je pratilo ljude koji proizvode grožđe, može da se kaže da je godina bila dobra. Bilo je kiše i sunca, bilo je nekih prelomnih dana u proljeće kada je bilo mraza, ali sve u svemu biće dobra godina - iskusno priča o vinogradarskoj godini Nikolić.

On je podsjetio da je Dobričevo bilo poljoprivredno dobro, a da je sada ogromna plantaža grožđa.

- Viši stepen iskorišćenja zemlje je vinograd, od sjetve žitarica. Zahtijeva ogroman rad i trud. Vinograd je gospodin i dogodi se da svakodnevno morate da uđete u vinograd - objašnajva Nikolić.

Blic.rs

Portal Analitika