Abiznis

Crna Gora na dobrom putu u procesu izgradnje nacionalnog brenda

Crna Gora je na dobrom putu u procesu izgradnje nacionalnog brenda i treba naći najbolje modele kako iskoristiti mnoštvo potencijala koje kao država posjeduje, zaključak je druge Konferencije o nacionalnom brendiranju koja je završena danas.
Crna Gora na dobrom putu u procesu izgradnje nacionalnog brenda
Portal AnalitikaIzvor

„Jak nacionalni brend je ključni faktor u razvoju konkurentskog identiteta Crne Gore i osigurava da poruka koja se šalje ciljnim grupama bude konzistentna i utemeljena“, kazao je Generalni direktor Direktorata  za  razvoj  nacionalnog  brenda i zaštitu  potrošača Jovo Rabrenović. 

Učesnici konferencije se, govoreći o praktičnim iskustvima, bili u prilici da odgledaju niz interesantnih prezentacija koje su na vrlo konkretan način pokazale kako potencijale jedne države treba staviti u funckiju izgradnje nacionalnog brenda. Tako su o značaju nacionalne kuhinje u procesu izgradnje nacionalnog brenda govorili predsjednik  Udruženja šefova   kuhinja Crne Gore Vuksan Vuko Mitrović,  a svoja iskustva prenio je i slovenački etnolog prof. dr Janez Bogataj.
Jedna od tema Konferencije bio je i uticaj događaja na izgradnju nacionalnog brenda i njihov   značaj   za   stvaranje   prepoznatljivosti   Crne   Gore,   gdje   je   o   svom   iskustvu  govorio direktor nikšićkog  Lake  festa Predrag Zečević.  

Prema  riječima  Zečevića, broj posjetilaca nikšićkog rok festivala iz godine u godinu je sve veći, kao i broj zemalja iz kojih oni dolaze, što značajno doprinosi prepoznatljivosti Crne Gore u Evropi i šire.

Da  veliki   događaji   mogu  imati  snažan   uticaj  na  izgradnju  brenda   države   pokazuje   i primjer crnogorske modne kreatorke Sanje Bobar, koja je nedavno predstavljala Crnu Goru na Njujorškoj nedjelji mode. To je bio prvi put, kako je kazala, da Crna Gora ima predstavnika na ovako prestižnom svjetskom događaju.

Odličan primjer valorizacije važnih događaja u u svrhu izgradnje nacionalnog brenda je Hrvatska,   zbog   načina   na   koji   je   iskoristila   snimanje   kultne   serije   „Igra   prijestola“  u Dubrovniku. O svom iskustvu govorila je  Ivana Kovačević, direktorica  Vetus Itinera splitske turističke agencije koja, upravo koristeći takav događaj, za brojne turiste iz čitavog svijeta organizuje  obilaske  lokacija na  kojima  je  serija   snimana,  tako predstavljajući Hrvatsku u sasvim drugačijem svijetlu.

Posljednjeg dana Konferencije govorilo se o brendiranju destinacije u funkciji izgradnje nacionalnog brenda. U  okviru ove teme, o značaju  i ulozi nacionalnih  parkova  u procesu razvoja nacionalnog brenda govorila je pomoćnik direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Tanja Drašković.

Organizator   druge   Konferencije   o   nacionalnom   brendiranju,   koja   od   21.   do   23. septembra održana u Petrovcu, je Ministarstvo ekonomije, a finansijsku podršku objezbijedila je Hanns Seidel Fondacija za Srbiju i Crnu Goru.

Portal Analitika