Svijet

Putin: SSSR nije trebalo razbijati

Predsjednik Rusija Vladimir Putin je izjavio da Sovjetski savez nije trebalo razbijati, već je trebalo ići putem demokratskih promjena.
Putin: SSSR nije trebalo razbijati
Portal AnalitikaIzvor

"Znate moj stav o Sovjetskom Savezu. Nije bilo potrebno to raditi. Mogao se demokratski transformisati. Međutim, želim da skrenem pažnju na to da se na čelu naše bivše domovine, SSSR, nalazila Komunistička partija. Ne neka druga koja je promovisala nacionalizam ili neke druge destruktivne ideje koje su pogubne za svaku državu", rekao je Putin na sastanku političkih partija u Kremlju, prenosi Sputnjik.

Putin je i ranije kritikovao ekonomsku politiku SSSR-a, ali je pozvao da se istorija proučava, bez bjeljenja ili ocrnjavanja. Pritom, Putin je izjavio da su Lenjin i njegovi saveznici „stavili atomsku bombu pod zgradu koja se zove Rusija i koja je potom eksplodirala“.

Predsjednik je podsjetio da su Lenjin i Staljin imali nesuglasice povodom  izgradnje nove države. Na kraju je bila izgrađena sa mogućnošću izlaska njenih članica iz sastava države.

Ranije danas Putin je predložio dosadašnjeg zamenika šefa predsedničke administracije Vjačeslava Volodina za novog predsjednika Državne Dume.

 

blic.rs

Portal Analitika