Kultura

Skulptura Ivane Radovanović u Finskoj: Preimenovanje iskorišćenog i odbačenog

Ivana Radovanović predstaviće danas svoju ambijentalnu skulpturu u okviru KK AiR programa Umjetničkog centra "KulttuuriKauppila" u Finskoj.
Skulptura Ivane Radovanović u Finskoj: Preimenovanje iskorišćenog i odbačenog
Portal AnalitikaIzvor

Naša mlada umjetnica boravi u toj dalekoj zemlji kao dobitnica nagrade Res Artis na prošlogodišnjem 17. Bijenalu mladih umjetnika Mediterranea koji je održan u Milanu, gdje je izlagala dio svog projekta „The Hollow Man“ (Šuplji ljudi).

Kao polazište za svoj novi rad u Finskoj, uzela je originalni citat pozantog britanskog pisca Klajva S. Luisa: „You don’t have a soul. / You are the soul. / You have a body.“

U kratkoj opservaciji svog rada, ona ističe da su joj glavne smjernice „unutrašnja sloboda, prolaznost, praznina i tijelo koje nam je dato".

ivana03- Skulptura mi daje veliku širinu i punoću. Forme su asocijativne, figuralnog karaktera, amorfne i monumentalnog formata čije nedefinisano stanje najbolje opisuje teme koje me preokupiraju. Materijali koje koristim najčesće su izgubili svoju prvobitnu funciju, kao što su vreće od jute, ribarska mreža, vuna, sijeno i zemlja. Upravo to svojsto „iskorišćenog i odbačenog“ materijala, za mene čini odlično polazište za dalja istraživanja. Cilj mi je preimenovati ih i opet ubaciti u stroj. Tema prolaznosti i praznine jeste nešto što u osnovi definiše svakog čovjeka. A naš poziv jeste protivteža ovim pojmovima. Zbog nesavršenosti i haosa koji živimo, smatram da samo kroz rad na sebi možemo pomjerati granice i govoriti o razvoju. Ukoliko umjetnik uspije da to utka u svoj rad, postoji dobra šansa da se to prenese dalje, ka posmatraču. Ono čemu težim jeste da postanem dio tog svetog trojstva (umjetnik, djelo, posmatrač). Uvijek su mi uzbudljive nove situacije, mjesta koja tek trebaju biti otkrivena, kako se u stvari grade elementi koji čine jedan rad. Najvažniji je proces, da budem u njemu, da se sazivim sa prostorom u kojem nastaje rad, kao i da nađem odgovarajući za njegovo postavljanje gdje će kasnije, on sam sa sebe, u interakciji sa svim što ga okružuje imati svoj sopstveni život. Dok radim, ja sam na mentalnom putovanju i nisam baš sigurna gdje ću stići. Ali, to je ono što me zaokuplja. Uvijek postoji jedna skica - ili više njih - u glavi, ali materijali i prostor sudjeluju u građenju budućeg djela. Oni su nosioci forme. Ukoliko posmatrač uspije da se zakači na ovaj put, onda mogu reći da je rad uspio. Ostaje da posmatrač sa vama uđe u avanturu i vjeruje vam na tom putu. Svakako, nije riječ o zabavi - riječi su naše mlade umjetnice.

Podsjećamo, Ivana Radovanović rođena je u Podgorici 1983. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovne umjetnosti na Cetinju 2006. godine u klasi prof. Pavla Pejovića, te magistrirala tri godine kasnije kod istog mentora. Doktorirala je ove godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu pod menstorstvom prof. Dušana Petrovića. Angažavana kao saradnica na cetinjskom FLU. Izlagala je samostalno i na kolektivnim postavkama. Dobitnica je više priznanja, među kojima i nagrade Bijenala mladih umejtnika u Milanu - BJCEM.

K.J.

Foto: Antti J. Leinonen

ivana01
Portal Analitika