Kultura

PODGORIČKI FILM FESTIVAL: Za bolju budućnost crnogorskog filma

Od filma „Benijev video“ Mihaela Hanekea koji će večeras biti prikazan od 18 časova i prethodiće zvaničnom otvranju dva časa kasnije, do retrospektivne ostvarenja nastalih prema djelima Mihaila Lalića, 1. Podgorica Film Festivala ponudiće ljubiteljima sedme umjetnosti četrdeset naslova.
PODGORIČKI FILM FESTIVAL: Za bolju budućnost crnogorskog filma
Portal AnalitikaIzvor

- Uspjeli smo da pilot projekat koji smo radili u saradnji sa festivalom Avvantura iz Zadra, pretvorimo u ovu složenu manifestaciju. Prvi Podgorica Film Festival je jedna od faza u razvoju naše ideje, jer želimo da on postane i takmičarskog karatkera, sa više gostiju, da ima nove cjeline - kazao je direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, i dodao da će filmovi biti prikazivani u KIC-u „Budo Tomović“ i podgoričkoj Biblioteci „Radosav Ljumović“.

Za prvi dan najavljuje početak ciklusa filmova Hanekea, te svečanost na kojoj će Crnogorska kinoteka uručiti svoja prva priznanja Nagradu „Ratko Đurović“ Gojku Kastratoviću, a „Kino-oko“ Mirjani Karanović. Prva podgorička projekcija ovogodišnjeg crnogorskog kandidata za Oskara, „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića, najavljena je za 20 i 30 časova.

- U glavnom programu biće prikazani filmovi crnogorske, ali i svjetske produkcije, te dokumentarci sa aktuelnim temama. Festival je zamišljen kao laboratorija za pomoć filmskoj zajednici u Crnoj Gori, platforma za realizaciju filmskih projekata i plasman ostvarenja. Činjenica je da u Crnoj Gori postoji problem sa bioskopskom mrežom, pa je ovo način da to promijenimo, da proširimo mogućnosti prikazivanja naših filmova, te onih koji se rijetko mogu naći na redovnom repertoaru - dodao je Martinović.

Prema riječima gradske sekretarke za kulturu i sport, Nele Savković Vukčević, Glavni grad je i ovu manifestaciju podržao u skladu sa mogućnostima.

- Ali, naša sredstva ne odražavaju procjenu vrijednosti ovog festivala - dodala je ona.

Kako je rečeno, trenutna projekcija je oko 15.000 eura a ovaj iznos najvećim dijelom je opredijeljen za podmirivanje troškova projekcija ostvarenja koja će publika u Podgorici moći da pogleda do 27. septembra. Martinović podsjeća da taj budžet nije ni primaći onom Montenegro Film Festivala u Herceg Novom koji je deset puta veći - što je i za očekivati kada je riječ o manifestaciji od nacionalnog značaja - ali da su i sa malo novca puno uradili.

- Mislim da smo uspjeli zajednički da napravimo kvalitetan izbor. Naravno, to nikako ne znači da se toliko zaista može napraviti dobar festival. Entuzijazam je neophodan na početku, ali i on se vremenom izgubi. Ovo je naš pokušaj da vidimo da li će se festival održati i kako će ubuduće funkcionisati - potcrtao je direktor Crnogorske kinoteke.

Savković Vukčević je očekivanja da će i prvo izdanje Podgorica Film Festivala biti odlično, prije svega zbog organizatora u koje ima povjerenja. S druge strane, očekuje da će naredna izdanja ponuditi više panel diskusija i razgovora sa poznatim filmskim stvaraocima, kako bi svoje znanje obogatili i stručnjaci i laici.

- I ovdje dolazimo do potrebe za jednim umjetničkim bioskopom u Podgorici, pa ovaj festival otvara i ta pitanja - rekla je ona.

A prema riječima Martinovića, institucija na čijem je čelu, nada se uskoro će dobiti uslove za prikazivanje i takvih filmova. No, on smatra i da je neopohodno napraviti novi bioskop, i to kroz formu privatno-javnog partnerstva i fondove Evropske unije.

Sara Radović iz NVO Avvantura Montenegro, koja je „ponijela najveći teret pripreme programa festivala“, s ponosom je istakla kako će publika vidjeti dugometražne i kratkometražne igrane, te dokumentarne filmove koje su obezbijedili kroz međunarodne filmske programe „Eye to Eye“ za debitanske naslove i Evropske filmske akademije - EFA za studentska ostvarenja.

- Na večeri otvaranja nastupiće poznata hrvatska kantautorka Sara Renar, na terasi KIC-a od 22 i 30 časova. Nakon zvaničnog zatvaranja, 27. septembra, uslijediće Dani evropske baštine, u okviru kojih će u Knjižari „Karver“ biti prikazana četiri filma rađena po djelima Lalića - rekla je Radović, te dodala da će time festival biti neformalno produžen za još tri dana.

Među planovima organizatora je i onaj možda najznačajniji za crnogorske filmske stvaraoce, a to je da im se kroz ovu manifestaciju omogući prikazivanje na festivalima van zemlje, što bi značajno doprinijelo vidljivosti rada naših umjetnika - tim prije što u Crnoj Gori ne postoji distributerska kuća.

- Zato je prvo potrebno obezbijediti kvalitetan program na Podgoričkom Film Festivalu. I potrebna su veća ulaganja u crnogorsku kinematografiju, a tada cijela država i njena kultura postaje vidljivija - zaključio je Martininović.

Drugi dan manifestacije u KIC-u „Budo Tomović“ počeće u 18 časova Hanekeovim ostvarenjem „Čudne igre“ iz 1997. godine. Za 20 časova najavljeno je prikazivanje filma Mirjane Karanović „Dobra žena“ kome će prisustvovati i poznata umjetnica, a od 22 časa na programu je „Mahana“ u režiji Lija Tamahorija.

Tri kratkometražna filma realizovana u okviru EFA-e - „Dissonance“ Tila Novaka iz Njemačke, „E.T.E.R.N.I.T.“ Đovanija Alija iz Francuske i „Washingtonia“ Konstsantina Kocamanija iz Grčke - počeće u 17 časova u Biblioteci „Radosav Ljumović“. Finsko-litvanska koprodukcija „2 Nihts Till Moring“ Mika Kuarijanena na programu je od 18 časova, a od 20 časova dokumentarac Andreasa Apostolidisa „War and Peace in the Balkans“.

K.J.

Portal Analitika