Kultura

Počinje 2. PAF: Tri dana umjetnosti, 200 mladih stvaralaca

Drugi Podgorica Art Festival – PAF počinje danas poslije podne u Bokeškoj i Njegoševoj ulici, a organizatori najavljuju da će u muzičkom, dramskom, filmskom, izložbenom i književnom programu predstaviti više od 200 umjetnika i izlagača.
Počinje 2. PAF: Tri dana umjetnosti, 200 mladih stvaralaca
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz NVO Centar za afirmaciju mladih i kompanije BRCA u okviru koje rade barovi Soba, Štrudla i Tarantino, a koji cijeli program organizuju uz podršku Glavnog grada, cilj manifestacije je „promocija kulturnog stvaralaštva domaćih, prvenstveno mladih umjetnika, podjednako neafirmisanih i poznatih, ali i predstavljanje radova umjetnika sa regionalne kulturne scene“.

- PAF je koncipiran kao autentična art zona, podijeljena u tri segmenta - Otvorenu galeriju, Otvorenu scenu i Sajam starih knjiga. Sajam starih knjiga - prvi takve vrste u Glavnom gradu, održava pod sloganom „Razbooktavanje“ - i podrazumijeva učešće crnogorskih izdavača i knjižara sa starim izdanjima i korišćenim publikacijama na platou pored Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“. Afirmiše knjigu kao temeljnu civilizacijsku tvorevinu i omogućava posjetiocima da po pristupačnim cijenama dođu do kvalitetnih naslova domaće i svjetske književnosti, istorije i teorije umjetnosti, filozofije, psihologije, sociologije, istorije. Biće otvoren prvog dana od 17 do 22 časa, a naredna dva od 11 do 22 časova. Otvorena galerija namijenjena je predstavljanju radova lijepe i primijenjene umjetnosti, predstavama i kamernim koncertima. Kao segment PAF-a koji je predviđen da okupi najveći broj učesnika i izlagača na jednom mjestu, to je idealan koncept za sve mlade umjetnike i stvaraoce koji žele da isključivo svojom kreativnošću i poetikom radova pokažu umijeće i istovremeno dođu u neposredan dodir sa publikom i drugim umjetnicima. Ovaj segment PAF-a smješten je u Njegoševoj ulici, između Skupštine Glavnog grada i Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, a za učešće se prijavilo oko 150 stvaralaca. Otvorena scena, locirana u Bokeškoj ulici, između zgrada Crnogorskog narodnog pozorišta i Skupštine Glavnog grada, namijenjena je za nastupe domaćih i regionalnih muzičara i bendova. Sjutra i prekosjutra koncerte će prirediti Šule Jovović kvartet iz Podgorice, Miško Plavi trio sa Vasilom Hadžimanovim i Srđanom Dunkićem iz Beograda, te grupe „Mikrokozma“ i „Jents“

iz Podgorice - navodi se u najavi 2. PAF-a.

Podsjećamo, prošle godine se na ovoj manifestaciji predstavilo više od 150 stvaralaca - muzičara, slikara, skulptora, arhitekata, glumaca i knjižara, čije je radove i programe za dva dana vidjelo više hiljada posjetilaca.

K.J.

Portal Analitika