Svijet

Hofer: EU je u teškoj krizi, ali nije izgubljena

Kandidat Slobodarske partije (FPO) za predsjednika Austrije i treći predsjednik austrijskog parlamenta Norbert Hofer uvjeren je da EU ima budućnost i da će Unija iz krize izaći snažnija, ako budu donijete prave odluke.
Hofer: EU je u teškoj krizi, ali nije izgubljena
Portal AnalitikaIzvor

EU jeste u teškoj krizi, ali nije izgubljena. Ako sada donesemo prave odluke i mjere, onda EU ima veoma pozitivnu budućnost. Međutim, ne smije da se desi da imamo ispade poput političara iz Luksemburga, koji je rekao da Mađarska treba da se isključi iz EU, a da na drugoj strani pregovaramo sa Turskom o članstvu. Moramo svi biti hladne glave i okrenuti se osnovnim vrijednostima Unije, rekao je on u intervjuu Tanjugu.

Hofer navodi da se treba okrenuti boljoj ekonomskoj, ali i saradnji oko velikih evropskih tema, kao što su bezbjednost, privreda, tržište rada.

“- EU treba da se posveti važnim stvarima, a ne onim malim, kao što je regulisanje koje ćemo maslinovo ulje imati za stolom ili kako treba da izgleda sijalica”- kazao je on.

Svoj predlog da Austrija pristupi Višegradskoj grupi, Hofer obrazlaže jačanjem glasa malih država u EU.

- To je interesantna ideja. U EU imamo velike igrače, kao što su Njemačka, Francuska, ranije je to bila i Velika Britanija, koja nažalost napušta EU, a tu su i zemlje Beneluksa, kao i druge države koje stoje same po strani. One imaju slične interese i način razmišljanja. Ako uspijemo da se usaglasimo oko važnih odluka, onda te države dobijaju na značaju u Uniji, a to za EU može biti samo dobro- objasnio je.

Hofer je rekao da ne vjeruje da bi Njemačka mogla da se okrene samoj sebi i zapostavi EU. Angela Merkel je u mnogim oblastima vodila, kaže, ispravnu politiku, ali je u dvije oblasti napravila graške.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika